Răsturnare de situație în dosarul Colectiv. Marți, după câteva ore de dezbateri aprinse, Curtea de Apel București a pus din nou în discuție reunirea dosarului patronilor de la Colectiv cu cel al lui Cristian Popescu Piedone.

Acest lucru se întâmplă după ce, luni, cei doi judecători au decis ca dosarul Colectiv să fie împărțit în două, iar fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionarii din primărie şi cei doi pompieri să fie judecaţi separat de patronii clubului.

Decizia de disjungere a trezit nemulţumirea avocaţilor și victimelor din Colectiv, care au reclamat faptul că se încearcă tergiversarea procesului.

Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a criticat decizia de luni a Curţii de Apel Bucureşti de a forma două dosare Colectiv, apreciind că “există judecători dornici să îi elibereze pe vinovaţi”, deoarece faptele s-au produs fără intenţie.

Astfel, deși au anunțat inițial că al doilea dosar, al lui Piedone, are termen în 22 septembrie, acum, judecătorii au decis să ia în discuție reunirea dosarului, la insistențele procurorului DNA care se ocupă de acest caz, dar și ale avocaților victimelor, care au protestat față de împărțirea dosarului în două.

Astfel, decizia finală va fi luată miercuri, conform procedurii administrative.

Unul dintre momentele care au atârnat greu în decizia judecătorilor de a pune în discuție reunirea dosarului Colectiv a fost intervenția avocatului Daniel Iorga, care a invocat o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justitie în care se precizează foarte clar faptul că nu poate fi disjunsă în apel o cauză.

La un moment dat, după mai multe dezbateri aprinse în sala de judecată, cei din sală au aplaudat în momentul în care procurorul DNA a fost chemat, deși inițial i se comunicase că nu mai este nevoie de prezența sa.

În acest dosar, în primă instanță, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

De asemenea, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au fost condamnați la câte 11 ani şi 8 luni închisoare.

Anastasescu, Gancea şi Mincu au fost judecaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.