Numeroasa familie a lui Donald Trump şi preferinţa preşedintelui american pentru weekenduri la luxoasele sale proprietăţi cu terenuri de golf au epuizat fondurile alocate în acest an pentru Secret Service, însărcinat să îi protejeze familia, dezvăluie luni cotidianul USA Today, citat de AFP.
Directorul Secret Service, Randolph Alles, a declarat cotidianului american că peste 1.000 de agenţi au atins deja plafonul individual anual de salariu şi de ore suplimentare stabilit de bugetul federal, adică 160.000 de dolari per agent, scrie agerpres.ro.
Secret Service se confruntă cu un volum de muncă fără precedent, între copiii adulţi ai preşedintelui Trump care călătoresc enorm pentru a gestiona afacerile familiei, dar şi în vacanţe, şi Donald Trump însuşi care îşi petrece majoritatea weekendurilor pe terenurile sale de golf şi la proprietăţile luxoase de pe Coasta de Est, în Florida, Virginia sau New Jersey.
“Preşedintele are o familie numeroasă, iar responsabilitatea noastră este dictată de lege”, afirmă şeful Secret Service.
Potrivit acestuia, agenţii săi nu au trebuit niciodată să protejeze atât de mulţi oameni legaţi de Casa Albă: 42 de persoane, dintre care 18 membri ai familiei preşedintelui. Sub preşedinţia lui Barack Obama, acest număr se ridica la 31 de persoane.
Călătoriile continue şi orele suplimentare provoacă de asemenea un adevărat exod în rândul agenţilor, şeful lor avertizând că, dacă Congresul nu acţionează prin extinderea bugetului alocat, serviciul nu va mai fi în măsura să plătească pentru orele deja lucrate.
Diferitele comisii implicate ale Congresului au indicat că studiază o soluţie.
Alles, care a fost numit în aprilie, a declarat că a discutat despre aceste dificultăţi cu Casa Albă.
“Ei înţeleg. Încearcă să facă ajustări ori de câte ori este posibil”, a declarat acest fost general de Marină.
Secret Service, care numără în prezent 6.800 de agenţi în civil şi în uniformă, a lansat o vastă campanie de recrutare, prin care efectivele sale urmează să crească la 7.600 până în 2019 şi la 9.500 până în 2025, menţionează USA Today.