Doina Gradea, nemulțumită că SRTV
Actualitate, Featured

Doina Gradea, nemulțumită că SRTV nu a avut reprezentanți la dezbaterea lui Bulai

Doina Gradea, preşedintele director general al Televiziunii Române, a transmis joi că este de acord că actualul cadru legislativ după care funcţionează instituţia trebuie analizat şi revizuit, însă critică absenţa reprezentării SRTv la dezbaterea organizată de deputatul Iulian Bulai miercuri şi subliniază că „nu s-a încercat un demers de consultare a European Broadcasting Union”.

Recenta dezbatere cu privire la situaţia actuală şi viitorul TVR, iniţiată de deputatul Iulian Bulai, preşedinte al Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare din Camera Deputaţilor, „s-a lansat într-un mod cu totul aparte”, a transmis joi preşedinta televiziunii publice.

„Dincolo de absenţa de la această primă etapă a dezbaterii a oricărei reprezentări din partea SRTv, faptul că nu s-a încercat niciun demers de consultare a European Broadcasting Union (EBU) nu poate decât să îmi stârnească uimirea. A nu implica cel mai important şi reprezentativ organism european din domeniul Serviciilor Media Publice într-o dezbatere de acest gen ridică o multitudine de semne de întrebare. Este surprinzător faptul că domnul deputat Bulai pare a nu fi familiar cu uriaşa expertiză şi importanta capacitate de suport cu care EBU poate contribui la un demers de o asemenea complexitate, cum este reconsiderarea misiunii şi destinului televiziunii publice din România”.

Ea este de acord că „actualul cadru legislativ trebuie analizat şi revizuit, astfel încât să permită dezvoltarea şi optima poziţionare a TVR în peisajul media din România şi din Europa”.

„Acesta, însă, este atributul Parlamentului României, iar TVR nu poate – pentru moment – decât să funcţioneze în deplinul respect al Legii 41/1994 şi al tuturor celorlalte acte normative care guvernează activitatea sa”.

Ea a trimis şi un fragment din Strategia EBU „Together” pentru perioada 2019 – 2021: „Independenţa este una dintre cele mai presante provocări pentru Serviciile Media Publice pe multe dintre pieţele naţionale. Lipsa acestei independenţe, fie ea economică sau politică, influenţează guvernanţa membrilor noştri, ca şi libertatea lor editorială. Acest lucru afectează nu doar capacitatea lor de a oferi servicii de calitate, dar distruge şi încrederea publicului. Fără încredere, niciun serviciu public nu îşi poate îndeplini misiunea sau genera valoare. Tocmai de aceea, calitatea şi adecvarea reglementărilor şi politicilor specifice, ca şi climatul politic care afectează Serviciile Media Publice, sunt cruciale. Membrii noştri sunt încurajaţi să îşi susţină cauza şi să îşi facă auzit punctul de vedere”.

În încheierea comunicatului, Doina Gradea a spus: „Îmi exprim public speranţa că domnul deputat Bulai va fi deschis atât unui dialog constructiv cu SRTv, cât şi unei largi consultări cu experţi recunoscuţi la nivel naţional şi european, aşa cum este EBU, în ceea ce priveşte TVR şi viitorul acesteia”.


blank