Doi ofiţeri de poliţie au fost împuşcaţi, miercuri seară, în timpul protestelor izbucnite în Louisville după ce un juriu a decis să nu îl pună sub acuzare pe poliţistul care a împuşcat-o mortal pe Breonna Taylor, ci doar pe un agent, pentru comportament imprudent. Un suspect a fost reţinut, informează NBC.

Cu aproximativ jumătate de oră înainte să intre în vigoare interdicţia de circulaţie în Louisville, Doi ofiţeri de poliție au fost împuşcaţi. Ei erau în timpul serviciului, răspundeau la apelul privind o adunare mare şi focuri de armă, a anunţat Robert Schroeder, şeful interimar al poliţiei din oraş.

Ei au fost duşi la spital, cu răni care nu le pun viaţa în pericol. Unul dintre ofiţeri a fost operat. Starea amândurora este stabilă.

Schroeder a mai anunţat că un suspect se află în custodia poliţiei.

Protestele au avut loc în Jefferson Square Park, iar incidentul în care au fost răniţi cei doi poliţişti a avut loc în apropiere.

FBI a transmis că va participa la anchetă, iar guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear, a condamnat violenţele. „Ştim că răspunsul la violenţă nu este niciodată violenţa”, a spus el într-un mesaj video publicat pe Twitter.

Preşedintele american Donald Trump a scris că se roagă pentru cei doi ofiţeri care au fost împuşcaţi.

Joe Biden, contracandidatul lui la prezidenţialele de anul acesta, a transmis un mesaj asemănător: „Violenţa nu este şi nu poate fi vreodată răspunsul. Cei care recurg la ea trebuie să fie traşi la răspundere”.

După decizia juriului, oamenii s-au adunat pe străzile din Louisville, protestând faţă de acuzaţiile limitate care au fost aduse doar unuia dintre poliţiştii implicaţi în moartea Breonnei Taylor. Detectivul Brett Hankison a fost acuzat de comportament imprudent, în timp ce detectivul Myles Cosgrove, care a tras focurile de armă ce au ucis-o pe Taylor, nu a fost acuzat.

Poliţia a intervenit violent în manifestaţie, i-a înconjurat pe protestatari, i-a agresat şi câţiva au fost încătuşaţi. Oamenii au ripostat cu PET-uri pe care le-au aruncat spre poliţişti şi maşinile lor.

Un protestatar a atacat echipa WAVE, afiliată NBC. Cu ajutorul unui agent de pază, echipa a scăpat nevătămată.

Câteva ore mai târziu, demonstranţii au început să părăsească zona.

Poliţia a anunţat că au fost făcute 46 de arestări în timpul protestului. Şeful poliţiei le-a promis protestatarilor, miercuri, că le va oferi un „loc sigur” în care să demonstreze.

Demonstraţii, în mare parte paşnice, au avut loc şi în alte oraşe din ţară, inclusiv în New York, Chicago, Philadelphia, Los Angeles, Atlanta şi St. Paul, Minnesota.

Judecătoarea Annie O’Connell a anunţat miercuri că Hankison va fi acuzat că a tras focurile de armă care au ajuns în apartamentele de lângă cel al lui Taylor. Nu a fost anunţată nicio acuzaţie împotriva lui Cosgrove sau a sergentului Jonathan Mattingly pentru rolul lor în moartea lui Taylor, deşi procurorul statului a spus că Cosgrove a ucis-o pe femeie. Acţiunile lor au fost considerate de juriu justificate, pentru că iubitul lui Taylor a tras spre ei. Niciunul dintre cei trei poliţişti nu a fost acuzat de crimă.

Breonna Taylor, în vârstă de 26 de ani, a fost ucisă în luna martie, când poliţia a făcut o percheziţie într-o anchetă privind traficul de droguri în care era implicat fostul ei iubit, Jamarcus Glover.

Glover folosea adresa lui Taylor pentru a primi pachete, potrivit autorităţilor. În raidul de atunci nu au fost găsite nici droguri, nici bani.

Hankison, care a tras 10 focuri de armă în apartamentul lui Taylor, a fost concediat în luna iunie. Cosgrove şi Mattingly au fost suspendaţi, împreună cu detectivul care a solicitat mandatul de percheziţie.