Rachete
International

Doi oameni au murit în urma atacului cu rachete lansat de Rusia. Pagube însemnate la Harkov, iar Kievul a rămas fără apă

Rusia a lansat, vineri dimineaţă, 76 de rachete asupra Ucrainei, dintre care 60 au fost doborâte de apărarea antiaeriană, iar pentru prima dată, acestea au fost lansate şi de bombardiere strategice.

Regiunea Kiev a fost ţinta principală a atacului, fiind vizată de 40 de rachete. Autorităţile au anunţat că nouă instalaţii electrice sunt avariate, iar capacitatea sistemului energetic naţional este redusă la jumătate, relatează The Guardian şi CNN, citate de News.ro.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 60 din cele 76 de rachete lansate de Rusia asupra Ucrainei vineri dimineaţă, potrivit comandantului-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujni.

Dintre cele 76 de rachete, 72 au fost rachete de croazieră (X-101, ‘Kalibr’, X-22) şi 4 rachete aeriene ghidate (X-59), fiind vizată infrastructura critică ucraineană.

Un purtător de cuvânt al administraţiei militare a regiunii Kiev a declarat că numai aici au fost doborâte 37 din cele 40 de rachete ruseşti lansate.

La rândul său, guvernatorul din Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, a declarat că apărarea aeriană a doborât 10 rachete deasupra acestei regiuni din centrul Ucrainei.

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că ultimele atacuri cu rachete ruseşti au avariat nouă instalaţii energetice.

Într-o declaraţie separată, operatorul energetic de stat al Ucrainei a precizat că atacurile masive ale Rusiei au făcut ca sistemul energetic al ţării să piardă mai mult de jumătate din capacitatea sa.

Purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iurii Inhat, a declarat că până la ora locală 10:50 fuseseră lansate 60 de rachete spre Ucraina. Inhat a oferit, de asemenea, o descriere detaliată a armamentului folosit în aceste atacuri. El a precizat că rachetele de tipul Kh-555 şi Kh-101 au fost lansate de pe avioane Tu-95 şi este pentru prima dată când aceste bombardiere strategice sunt folosite din zona în care se află, zona Engels.

Engels este o bază aeriană din Rusia despre care Moscova spune că a fost atacată de drone lansate de Ucraina la 5 decembrie.

Pe de altă parte, rachetele „Kalibr” au fost lansate de pe Marea Neagră, iar bombardierele Tu22M3 au lansat rachete X-22, a spus Inhat.

Pe cer au fost observate şi avioane Mig-31K, a precizat purtătorul de cuvânt.

În plus, au avut loc lansări de rachete din nordul Mării Caspice.

Două persoane au murit la Krivoi Rog

Două persoane au murit şi alte cinci au fost rănite în urma atacurilor cu rachete în oraşul Krivoi Rog din centrul Ucrainei, a declarat vineri un oficial militar ucrainean.

Valentin Reznicenko, şeful administraţiei militare regionale din Dnipropetrovsk, a declarat că printre răniţi se află doi copii, care sunt trataţi la spital.

Anterior, adjunctul şefului biroului preşedintelui ucrainean a declarat că o clădire rezidenţială a fost lovită în oraş, adăugând că este posibil ca oamenii să se afle sub dărâmături.

Pagube însemnate la Harkov

Harkovul, al doilea oraş ca mărime al ţării, a rămas fără curent, încălzire şi apă în urma atacului rusesc care a provocat pagube „colosale”, potrivit primarului Ihor Terejov.

„Există pagube colosale la infrastructură, în primul rând la sistemul energetic. Vă rog să aveţi răbdare cu ceea ce se întâmplă acum. Ştiu că în casele voastre nu există lumină, nu există încălzire, nu există alimentare cu apă”, a le-a transmis edilul locuitorilor într-un mesaj pe Telegram.

Metroul şi transportul public în Harkov nu funcţionează.

Oleh Siniehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a raportat trei lovituri asupra infrastructurii critice a oraşului. În total, regiunea pe care o conduce a fost lovită de 10 ori cu rachete S-300 ruseşti, potrivit şefului administraţiei militare regionale. Atacurile au început la ora locală 7:00, când o rachetă rusească S-300 a lovit un spital din Kupiansk, iar unitatea de boli infecţioase a fost parţial distrusă. Au existat mai multe lovituri asupra infrastructurii critice în oraşul Harkov şi în districtul Ciuhuiv din regiunea Harkov, a scris Oleh Siniehubov pe Telegram.

CNN precizează că nu a reuşit să verifice dacă au fost folosite rachete S300 în atacuri.

Atacuri cu rachete au fost raportate peste noapte în întreaga Ucraină, inclusiv în Kiev, Odesa, Poltava, Jîtomîr, Harkov şi Sumî.

Kievul a rămas fără apă, iar transportul cu metroul a fost suspendat

Echipele CNN din oraş au raportat că au auzit explozii, au văzut şi au auzit rachete. De asemenea, au auzit sistemele de apărare antiaeriană funcţionând în capitala ucraineană. Toate cartierele din Kiev se confruntau vineri cu întreruperi în alimentarea cu apă, în urma loviturilor ruseşti asupra capitalei, a declarat primarul Vitali Kliciko pe Telegram. De asemenea, el a avertizat locuitorii să îşi facă provizii de apă.

Transportul cu metroul este suspendat pe toate liniile, iar staţiile de metrou funcţionează ca adăposturi, a adăugat primarul.

Sistemul de metrou al oraşului va rămâne închis pentru restul zilei.

Poliţia oraşului Kiev a localizat şi publicat o fotografie a ceea ce susţine că este o rachetă rusă doborâtă. „Racheta a fost distrusă de forţele de apărare aeriană. Din fericire, nu au existat victime”, a declarat poliţia pe Twitter.

Oleksi Kuleba, şeful administraţiei militare din regiunea Kiev, a declarat într-o postare pe Telegram că „din cauza atacului masiv, au fost avariate o instalaţie de infrastructură critică şi 9 case private din diferite districte ale regiunii”. El a precizat că o persoană a fost grav rănită.

„În regiune sunt în vigoare întreruperi de energie electrică de urgenţă. Spitalele şi infrastructura critică funcţionează pe generatoare”, a spus el.

„Unele comunităţi se confruntă cu întreruperi ale comunicaţiilor, ale aprovizionării cu apă şi căldură. Companiile de utilităţi şi de energie lucrează într-un mod intens, prioritatea este de a restabili apa şi căldura”, a spus Kuleba.

În regiunea Kievului, peste 400 de „puncte de invincibilitate” – care asigură electricitate, căldură, internet, ceai şi cafea şi truse de prim ajutor – funcţionează non-stop.

blank