International, Stiri

Doi jurnalişti de la RFI, răpiţi şi ucişi în Mali

Comunitatea internaţională reacţionează dur la această veste

mali_1_29950400

Cei doi jurnalişti francezi de la RFI răpiţi în Mali au fost găsiţi morţi, a anunţat sâmbătă Ministerul francez al Afacerilor Externe, relatează AFP.

„Claude Verlon şi Ghislaine Dupont, jurnalişti la RFI, au fost găsiţi morţi în Mali”, a anunţat ministerul într-un comunicat. „Ei au fost răpiţi la Kidali de către un grup armat”, iar „serviciile statului francez aflate în legătură cu autorităţile din Mali fac totul pentru clarificarea cât mai rapid posibil a circumstanţelor deceselor lor”, a adăugat Quai d’Orsay în comunicat.

Consiliul de Securitate al ONU a „condamnat în mod ferm” răpirea şi executarea celor doi jurnalişti francezi de la Radio France Internationale (RFI).

Într-un comunicat difuzat sâmbătă seara, membrii Consiliului de Securitate au „prezentat condoleanţe familiilor victimelor” şi Guvernului francez.

„Conform dreptului internţional umanitar, jurnaliştii, profesioniştii din domeniul media şi persoanele angajate în misiuni profesionale periculoase în zone de conflict armat sunt, în general, considerate civili şi este necesar să fie respectate şi protejate ca atare”, se subliniază în comunicat, în care se cere „tuturor părţilor” implicate într-un astfel conflict să respecte aceste obligaţii.

De asemenea, Consiliul de Securitate îndeamnă Mali să ancheteze „rapid” asupra acestui caz şi să „aducă vinovaţii în faţa justiţiei”.

Circumstanţele morţii celor doi jurnalişti, Ghislaine Dupont şi Claude Verlon, erau necunoscute în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Cu puţin înainte de anunţarea deceselor acestora, la Paris, surse militare şi de securitate din Mali au anunţat răpirea lor, lucru confirmat rapid de către RFI.

blank