Doctorii infecționiști avertizează
Actualitate, Featured

Doctorii infecţionişti avertizează: Complexul de vitamine sau antibioticele luate “după ureche” nu vindecă!

Doctorii infecţionişti trag un semnal de alarmă pentru pacienții care se tratează de COVID-19 cu rețete de pe internet, fără să consulte un specialist. Există un risc foarte mare ca aceștia să ajungă până la urmă la spital, în stare gravă. „Este o rugăminte către ei, până nu e prea târziu“, a spus prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iași.

Doctorii infecţionişti avertizează în acest moment, pe foarte multe grupuri de socializare, în ceea ce priveşte tratamentul COVID-19, sunt așa-zisele “tratamentele pentru imunitate”. Un complex de vitamina C, D3 şi Zinc se zice că ar face minuni.

Specialiștii contrazic însă aceste informații: „Complexul de vitamine nu vindecă. El doar ajută la creşterea imunităţii, aşa cum ajuta de altfel şi până acum. E doar un supliment alimentar. Pentru prevenţie. Pentru imunitate trebuie în primul rând alimentaţie corectă şi sănătoasă şi odihnă“, a subliniat Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iași, Carmen Dorobăţ, citată de presa locală.

Ieşenii au golit farmaciile în căutarea complexului de vitamine. Dar unii dintre ei, cu test sau fără test pozitiv, cu simptome sau nu, au cumpărat şi medicamente care practic se eliberează doar sub parafă, cel puţin, a medicului de familie.

„E vorba de antibiotic, cortizon şi anticoagulante. Mulţi cumpără aceste medicamente de capul lor. Nu este bine deloc. Acest tratament se prescrie în caz de spitalizare de către medicul infecţionist sau în caz de izolare de către medicul de familie, cu o consultare în prealabil a medicului infecţionist.

Noi avem un număr de gardă permanent la care răspunde un medic pentru a oferi sfaturi pertinente şi care se suprapun perfect cu protocolul Ministerului Sănătăţii“, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Medicul Carmen Dorobăţ: Aş ruga toţi pacienţii izolaţi acasă, atunci când recurg la o anumită schemă de tratament să consulte mai întâi medicul de familie care ne poate apela oricând pe noi
Tratarea simptomelor cu medicamente fără prescripţia medicului face mai mult rău decât bine și duce, în cele din urmă, la aglomerarea spitalelor, apreciază medicii din Iași.

„Din nefericire, tot mai mulţi pacienţi ajung tot mai târziu la spital. Vorbesc aici, indiferent de vârstă. Şi asta se întâmplă în primul rând pentru faptul că nu semnalează imediat medicului de familie, noile simptome care arată că starea de sănătate s-a agravat.

Cei asimptomatici iniţial sau cei cu forme uşoare, nu înţeleg că, în primă instanţă, ei trebuie să se adreseze medicului de familie.”