Social, Stiri

DNA: Vârsta şi poziţia socială a suspecţilor, avute în vedere în dosarul pensionărilor din Argeş.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) precizează că vârsta şi poziţia socială a suspecţilor, precum şi pericolul social al faptelor reprezintă criterii care pot fi avute în vedere la finalizarea urmăririi penale în dosarul pensionărilor ilegale din Argeş

dna_directia_nationala_anticoruptie__b6q_64976800_16953900_87433200_82650900_57439900

Precizarea DNA vine după ce în ultimele zile au fost relatate cazuri de pensionari care s-au sinucis de teamă că vor fi obligaţi să dea înapoi banii pe care îi primiseră ilegal timp de câţiva ani.

„Urmărirea penală se desfăşoară în cauză cu respectarea strictă a dispoziţiilor Codului de procedură penală, care nu permit aplicarea facultativă a acestor reguli. Vârsta şi poziţia socială a suspecţilor, precum şi pericolul social concret al faptelor reprezintă criterii care pot fi avute în vedere la finalizarea urmăririi penale pentru alegerea soluţiei care urmează a fi dispusă de către procuror (trimitere în judecată, renunţare la urmărire penală sau clasare), însă până la acel moment este obligatorie administrarea tuturor mijloacelor de probă necesare pentru stabilirea completă a situaţiei de fapt”, menţionează procurorii anticorupţie.

Conform sursei citate, toate persoanele care au participat la săvârşirea faptelor din acest dosar au fost citate pentru a fi audiate.

Guvernul a anunţat joi că va aproba un act normativ pentru amnistia pensionarilor care trebuie să returneze statului o parte din banii încasaţi anterior, premierul Victor Ponta cerând ministrului Muncii să elaboreze un astfel de act pentru a nu se mai ajunge în situaţia în care aceştia să se sinucidă şi spunând că aceşti pensionari „probabil au greşit”, dar nu au făcut-o „pentru a se îmbogăţi”.

Solicitarea de redactare a unui astfel de act normativ a fost formulată în şedinţa de joi a Guvernului.

„Vreau până la următoarea şedinţă de guvern, până începe Parlamentul să lucreze, să veniţi cu un proiect de act normativ prin care să găsim o soluţie de amnistie pentru pensionarii care, din diverse motive, trebuie să dea acum nişte bani înapoi. Mi se pare cumplit faptul că se sinucid oameni pentru lucruri care s-au întâmplat în trecut, sunt chemaţi acum să îşi vândă casele, să…cred că aşa cum am putut să facem pentru funcţionari publici sau pentru alte categorii, cred că avem obligaţia să facem pentru pensionari şi faptul că au trebuit să se întâmple nişte nenorociri, oameni care au fost citaţi pe la diverse instituţii cred că e un lucru regretabil şi vreau să veniţi cu un proiect de lege”, a spus Ponta ministrului Muncii, Rovana Plumb, precizând că vrea să transmită acest mesaj în mod public, în faţa presei.

El a precizat că va susţine acest proiect de lege în Parlament şi că speră ca toţi parlamentarii să înţeleagă că este vorba de un „efort mic” şi de un ajutor pentru cineva care „probabil a greşit, dar nu a făcut-o ca să se îmbogăţească”.

Presa a relatat că, în ultima lună, cinci bătrâni s-au sinucis, speriaţi că vor ajunge după gratii, din cauza anchetei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul pensiilor falsificate.

În acelaşi timp, mai mulţi medici, acuzaţi că au eliberat ilegal decizii de pensionare, au fost trimişi în judecată pentru luare de mită.

blank