Actualitate

DNA stă cu ochii pe alegerile locale

 2 Vizualizari totale,  2 Vizualizari azi

Alegerile locale sunt atent monitorizate iar ONG-urile și DNA-ul stau cu ochii pe candidaţi şi pe liste. Iniţiativa România a anunțat că va apela la orice metodă pentru a-i depista pe candidații care nu respectă legea.

„Răspunsurile birourilor electorale la cererea Inițiativei România de verificare a autenticității semnăturilor. Poliția și Parchetul, sesizate. Inițiativa România a cerut pe 25 aprilie 2016 Biroului Electoral Central, Biroului Electoral Municipal și birourilor electorale de sector verificarea autenticității semnăturilor de pe listele de susținători pentru candidații și partidele care intenționează să candideze la alegerile locale din 5 iunie 2016.

Conform investigațiilor, informațiilor și declarațiilor publice și având în vedere termenele foarte scurte de strângere a semnăturilor de susținere a candidaților (de 2-3 zile, în unele cazuri), există suspiciuni rezonabile că parte dintre acestea au fost făcute și folosite cu încălcarea legii, prin fals și uz de fals și folosirea influenței politice a unor persoane cu funcții de conducere în partide.

Din răspunsurile primite până la această oră de la birourile electorale reiese:

Ø Biroul Electoral Central a respins cererea IR argumentând că „aspectele sesizate excedează atribuțiile BEC”;

Ø Biroul Electoral al Municipiului București a trimis sesizarea formulată de Inițiativa România către Direcția Generală de Poliție a Municipiului București pentru verificarea autenticității semnăturilor;

Ø Biroul Electoral al Sectorului 1 a respins cererea IR argumentând că „aspectele semnalate exced atribuțiilor” sale;

Ø Biroul Electoral al Sectorului 2 a respins cererea IR de verificare a autenticității semnăturilor argumentând că nu este de competența lui;

Ø Biroul Electoral al Sectorului 4 a trimis cererea IR către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București, „având în vedere că din conținutul sesizării […] rezultă posibila săvârșire a unor fapte penale”.

Pentru că birourile electorale nu verifică autenticitatea semnăturilor de pe listele de susținere a competitorilor electorali, Inițiativa România:

1. Recomandă persoanelor care au informații sau probe privind falsificarea semnăturilor de pe listele de susținere și au cunoștință de persoane cu funcții de conducere în partide care au cerut sau coordonat falsificarea semnăturilor să informeze Direcția Națională Anticorupție, menționând numărul de înregistrare al denunțului depus de IR la DNA în legătură cu aceste liste (8844/250420);

2. Solicită partidelor parlamentare inițierea unei dezbateri publice și modificarea legii pentru coborârea pragului de semnături necesare pentru a candida sau înlocuirea lui cu alte condiționalități, precum și eliminarea ambiguităților legale privind responsabilitățile instituțiilor în verificarea autenticității semnăturilor.

Solicităm aceste lucruri având în vedere și:

Ø indignarea reală și legitimă a cetățenilor români și a opiniei publice privind falsificarea semnăturilor și vicierea cu intenție a procesului electoral de către unele partide sau candidați;

Ø limitarea dramatică a încrederii în partidele politice, instituțiile statului și procesele democratice într-un stat de drept”, se anunţă într-un comunicat de presă.

blank