Publicatia rusa Meduza prezinta primul caz al unui ofițer rus, locotenent, care a refuzat sa lupte in Ucraina. El a fost deja inculpat pentru nesupunure si cel mai probabil va fi condamnat la inchisoare cu executare.
Dmitri Vasilet, in varsta de 27 de ani, primul ofițer rus care a refuzat să lupte în Ucraina si sustine ca i s-a spus ca va participa doar la antrenamente militare inainte ca Rusia sa isi lanseze invazia.
„Cred ca multi dintre noi si-au imaginat ca va fi la fel ca in Crimeea – ca totul se va intampla in mod pasnic. La inceput, am avut acest sentiment ireal, ca si cum as fi fost prins intr-un joc video sau intr-un film”, a spus locotenentul pentru Meduza.
Vasilet a mentionat ca a refuzat sa se intoarca in Ucraina dupa un concediu de 15 zile, dupa ce a stat cinci luni in Ucraina
Dmitri, primul ofițer rus care a refuzat să lupte în Ucraina a sustinut ca nu a ucis niciodata o persoana in Ucraina si ca nu a vazut niciodata o lupta.
„Nu are niciun sens sa omori oameni. Acest lucru nu va ajuta cu nimic, ci doar va multiplica suferinta si distrugerile, inrautatind situatia. Ar trebui sa luptam cu furia din noi insine, in loc sa luptam cu inamicul”, a precizat locotenentul.
El a adaugat ca este sigur ca va ajunge la inchisoare, dar a precizat: „Este mai bine sa mergi la inchisoare decat sa te tradezi pe tine insuti si propria umanitate.”
Dmitri Vasilet este orfan. Mama lui a murit cand avea trei ani. Zece ani mai tarziu, si-a pierdut si tatal. „Cat timp tatal meu a fost in viata, m-a invatat sa fac binele si sa-i ajut pe ceilalti oameni. A fost cu adevarat un model pentru mine. Aveam propria noastra casa, cu o gradina de legume si animale de ferma. Uneori, alergam cu prietenii mei, iar el aparea de la piata cu o multime de pepeni: ‘Vino si adu-i pe toti sa ne rasfatam’. Mi-a dat atat de multe si ii sunt foarte recunoscator”, a relatat Vasilet.
Tatal lui Dmitri a fost politist. Dmitri insusi a absolvit Academia Militara Suvorov. Mai tarziu, a mers la un colegiu militar, absolvind cu o diploma „rosie” cum laude, care i-a permis sa isi aleaga singur locul de serviciu viitor.
Vasilet a ales Pecenga, o asezare urbana din nordul regiunii Murmansk si a lucrat acolo in urmatorii patru ani fara sa primeasca nici macar o mustrare. Colegii sai de serviciu din Pecenga isi amintesc si acum de el ca de o persoana care „urma orice ordin fara intarziere”, punand intotdeauna serviciul mai presus de viata personala.
„Ma consider un patriot. Imi iubesc tara mea, unde m-am nascut si am crescut. Si astfel, s-a dovedit ca prima data cand am plecat in strainatate a fost in februarie, cand am fost in Ucraina. Avem atat de multi oameni minunati in Rusia si o istorie atat de imensa, dar aceste operatiuni de lupta au fost pentru mine un soc total. Am inceput sa ma intreb: De ce se intampla toate acestea?”, a subliniat locotenentul.
Vasilet este foarte ferm in ceea ce priveste faptul ca nu a impuscat nicio persoana in cele cinci luni cat a stat in Ucraina. Fiind la cartierul general, a fost uneori sub focuri de arma, dar nu a vazut niciodata o lupta reala.
In primele cateva luni, el spune ca s-a temut pentru viata sa. In luna mai, a aflat ca doi dintre prietenii sai apropiati din armata au fost ucisi. Atat Maxim Belanchik, cat si Aldar Soktoev ii fusesera prieteni inca de la inceputul serviciului sau militar, in urma cu patru ani. Au murit in aceeasi zi. Dupa aceea, Vasilet „a incetat sa se mai gandeasca la el insusi”, dar tot nu era pregatit sa paraseasca armata.
In schimb, spune el, „a incetat pur si simplu sa mai poarte vesta antiglont”.
In august, Vasilet a semnat un raport in care isi exprima refuzul de a se intoarce in zona de lupta. La acea vreme, un astfel de act era pedepsit doar prin concediere dezonoranta din armata. In timp ce scrisoarea sa isi facea drum prin birocratia militara, presedintele Putin a reinstituit proiectul de recrutare, ceea ce a eliminat dreptul militarilor prin contract de a fi concediati dupa bunul plac. Lui Vasilet i s-a spus din nou sa se intoarca pe front. La 28 septembrie, el si-a repetat refuzul intr-un nou raport scris. De asemenea, a intentat un proces prin care a contestat ordinul de intoarcere, dar a pierdut procesul in instanta.
Cu opt zile inainte ca Vasilet sa semneze cel de-al doilea raport, Duma de Stat a aprobat o legislatie care incrimina refuzul de a se supune ordinelor militare. In octombrie, Vasilets s-a confruntat cu acuzatii si cu perspectiva a trei ani de inchisoare. Una dintre probele cheie in acest caz a fost cel de-al doilea raport al sau, care se deschidea cu urmatoarele cuvinte: „Eu, locotenent superior Dmitri Vasilet, sunt militar in cadrul fortelor armate ale Federatiei Ruse”. „As dori sa atrag atentia asupra faptului”, a continuat declaratia sa, „ca sunt, de asemenea, o fiinta umana si un cetatean”.
Dmitri Vasilet a devenit primul ofițer rus care a fost acuzat in temeiul articolului penal modificat 332, care incrimineaza nesupunerea militara in timp de operatiuni de lupta. Instanta nu a analizat inca cazul sau, insa un alt militar, urmarit penal pentru aceleasi acuzatii in Kamceatka, a fost condamnat recent la un an si opt luni intr-o colonie penala.