Discuțiile dintre PNL
Politic

Discuțiile dintre PNL și PSD, tot mai avansate.

Discuțiile dintre PNL și PSD, tot mai avansate. Klaus Iohannis ar fi sunat câțiva liberali pentru a-i convinge să meargă pe această variantă. Florin Cîțu ar putea prelua șefia Senatului

Formațiunile parlamentare continuă negocierile pentru formarea următorului Guvern, iar discuțiile dintre PNL și PSD sunt din ce în ce mai avansate, spun surse politice. Mai mult, președintele Klaus Iohannis chiar i-ar fi sunat pe câțiva liberali ca să îi convingă să opteze pentru această variantă.

Discuțiile dintre PNL și PSD, tot mai avansate (surse)

În PNL există în continuare voci care nu sunt de acord cu nominalizarea lui Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, varianta pentru care insistă președintele Klaus Iohannis. De altfel, o situație similară a avut loc și în 2020, când șeful statului s-a lovit de opoziția partidului în încercarea de a-l desemna pe fostul șef al Statului Major General pentru formarea Guvernului.

Mulții liberali spun că, dacă într-adevăr se va ajunge la un guvern PNL-PSD condus de Nicolae Ciucă, Florin Cîțu ar trebui să preia președinția Senatului, deținută în prezent de senatoarea USR Anca Dragu.

Alții chiar s-ar fi lăudat în partid că au fost sunați de președintele Klaus Iohannis pentru a forma un Guvern cu PSD.

Liberalii se vor reuni luni într-o ședință de Birou Politic Național, ocazie cu care ar putea face noi pași către stabilirea formulei de intrare la guvernare.

După prima discuție dintre PNL și PSD de la flexibilizarea mandatului liberal de negociere, președintele social-democraților spunea că un astfel de guvern ar fi „cea mai bună soluție” în acest moment.

„Eu cred că este cea mai bună soluție în acest moment. Sunt ferm convins că întoarcerea la români este necesară pentru că s-a făcut un acces la guvernare prin foarte multe minciuni, dar cred că România nu își permite în acest moment o astfel de abordare”, spunea Marcel Ciolacu.

De altfel, o astfel de variantă le-ar conferi celor două partide o majoritate confortabilă în Parlamentul României, având în vedere că președintele PNL spunea că liberalii vor merge alături de UDMR în orice formulă.

„UDMR sunt partenerii noștri, alături de noi, și vom merge cu UDMR în orice formulă”, preciza Florin Cîțu.