Discuțiile
Politic

Discuțiile dintre liderii PSD și PNL aceștia nu cad la pace pe numele premierului

Discuțiile dintre liderii PSD și PNL, pentru formarea unui nou Guvern au ajuns într-un impas, din cauza unor neînțelegeri legate de numele care ar putea ocupa funcția de premier.

Discuțiile dintre liderii PSD și PNL, social-democrații nici nu vor să audă de Florin Cîțu în fruntea unui nou Guvern, după ce, nu cu mult timp în urmă, PSD a votat pentru demiterea sa în Parlament, la moțiunea de cenzură.

Ei sunt hotărâți să ajungă la viitoarele consultări de la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru.

De cealaltă parte, PNL nu este de acord ca PSD să ocupe funcția de premier, considerând că șeful Guvernului ar trebui să fie un liberal.

Liberalii spun ca sunt șanse aproape nule să accepte un premier independent, deoarece vor ca funcția să le revină lor. În calculele lor de până acum, partidul care va numi un premier va primi și Ministerul Justiția, iar celălalt partid va avea Ministerul de Finanțe și Secretarul General al Guvernului.

De asemenea, liberalii nu îl vor nici pe Sorin Grindeanu într-un viitor Guvern PSD-PNL-UDMR, deoarece numele lui este legat de Ordonanța de Urgență 13 din 2017, care a scos sute de mii de oameni în stradă. El ocupa funcția de premier la acea vreme și a dat undă verde acestui act normativ, care a provocat proteste în toată țara.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă i s-a spus în mod concret că PNL nu l-ar dori ca premier sau ca membru al Guvernului, Grindeanu a spus: “Mă puneţi să comentez surse. Am fost la toate întâlnirile, unele care nu au avut loc, aşa cum ştiţi, şi unde nu s-a discutat aşa ceva o secundă. (…) Văd că e această temă, o temă de demult, de 4 – 5 ani, nu a fost o secundă vorba, v-am spus că am fost la toate întâlnirile şi niciodată nu s-a discutat acest lucru. Vă amintesc că sunt cel care a dat Ordonanţa 14”.

Pe de altă parte, Ciolacu a anunțat deja, marți, că, în cazul în care PSD va face guvern cu PNL şi UDMR, vor fi nominalizaţi la ministere liderii partidului din linia întâi, printre care se află și … Grindeanu.

“Colegii cer ca prima linie a partidului, oamenii cu cea mai bună expertiză, să fie propuşi miniştri. Mihai Tudose şi Sorin Grindeanu au fost prim-miniştri, Rafila e un specialist, domnul Dîncu a fost vicepremier, a condus Ministerul Dezvoltării, are o experienţă şi doamna Gabriela Firea, administrativă în primul rând. Eu o să solicit colegilor să mergem cu prima linie în acest moment dificil”, a spus el.

PNL nu vrea impozitarea marilor averi

Nu în ultimul rând, potrivit surselor politice, în prima rundă de negocieri dintre PSD și PNL, care a vizat partea de finanțe a viitoarei guvernări, cele două partide nu s-au înțeles nici din cauza impozitării marilor averi, o idee care a fost anunțată deja de președintele PSD Marcel Ciolacu.

Cîțu le-ar fi cerut să definească “marile averi, de la ce prag ar însemna asta și care ar fi cota de impozitare”. Ciolacu nu a avut un răspuns concret, a zis că ar putea porni de la nivelul salariului președintelui României.

Sursele citate mai arată că social-democrații au mai susținut că este nevoie de o impozitare progresivă, pentru că evaziunea fiscală este mare și astfel ar aduce mai mulți bani la bugetul de stat. Cu toate acestea, liberalii nu vor să accepte. Deși Grindeanu a declarat public faptul s-a căzut de acord cu indexarea pensiilor cu 11% , PNL afirmă că nu susține ideea.

Discuțiile dintre liderii PSD și PNL. Liberalii insistă să rămână pe calendarul lor, care prevede că majorările se fac din ianuarie 2022, iar 9,4% din PIB trebuie să fie bugetul pentru pensii.

Discuțiile dintre liderii PSD și PNL  nici pe PNRR nu s-au înțeles liderii  Social-democrații cer renegocierea la Comisia Europeană, iar PNL zice că nu se poate acest lucru. În schimb, pe partea de salarii, au existat și puncte comune. PNL afirmă că reforma salarizării implică și concedieri, iar PSD ar fi fFost de acord – mai spus sursele politice.

Discuțiile PSD a făcut, la negocierile de miercuri pe programul de guvernare, propuneri pentru a creşte veniturile statului, printre care se numără şi taxarea “luxului”, a declarat prim-vicepreşedintele partidului Sorin Grindeanu.

“Negocierile continuă pe domenii de activitate. Prima întâlnire de astăzi a fost concentrată pe ceea ce înseamnă lipsa resurselor bugetare într-o perioadă în care statul trebuie să fie alături de cetăţeni, pentru că ştim, în acest moment, şi vedem cu toţii cum scade nivelul de trai al românilor, iar noi ne dorim să venim cu venituri în plus la bugetul de stat, nu doar să facem cheltuieli. Sigur că ne dorim să creştem salariul minim de la 1 ianuarie, să mărim pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei, să mărim cu 11% punctul de pensie, iar alocaţiile să fie conform legii. Pentru asta am venit cu propuneri care vor fi discutate în perioada următoare pentru a creşte veniturile statului. Prima dintre ele ar fi cea legată de taxarea luxului, dacă putem să îl numim aşa. Toate ţările civilizate au o asemenea taxare a luxului. Vrei iaht, plăteşti în plus. Vrei maşini de sute de mii de euro, plăteşti în plus. E o intenţie, nu e niciun fel de impunere, este o intenţie pe care noi am declarat-o astăzi, urmând să o detaliem şi nu este o condiţie pe care o dă PSD”, a afirmat Grindeanu la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

El a adăugat că România are cea mai mică rată de colectare fiscală la nivelul Uniunii Europene.

“Este absolut necesar să corectăm acest lucru, putem să aplicăm şi soluţii pe care văd că le-au aplicat colegii noştri de la sud de Dunăre, că au adus experţi străini şi au crescut rapid rata de colectare. E nevoie, de asemenea, de un efort naţional pentru combaterea evaziunii fiscale. Este inadmisibil ca şi acum, la ani buni, vă dau un exemplu – scanerele pe care tot statul român le-a luat stau nefolosite, iar contrabanda este în floare în România. Să ştiţi că nu suntem de acord cu eliminarea facilităţilor pentru cercetare, IT şi construcţii, impactul pe care noi l-am calculat şi pe care toate aceste ramuri care au ţinut în această perioadă economia României ar fi unul care nu ar da cu plus. Sunt câteva propuneri, intenţii pe care noi le-am prezentat astăzi interlocutorilor pentru a creşte veniturile statului”, a afirmat Grindeanu.

Întrebat dacă PNL a fost de acord cu suprataxarea marilor averi, Grindeanu a menţionat: “A rămas, după ce am transmis intenţia noastră, ca în discuţiile ulterioare, de astăzi, de mâine, de poimâine, să detaliem aceste puncte, deci nu a fost închis acest subiect”.

Discuțiile dintre liderii PSD și PNL. Potrivit liderului social-democrat, este spaţiu pentru creşterile de pensii propuse de PSD.

“Există spaţiu de creştere şi au fost şi colegii de la PNL de acord pe ceea ce înseamnă pensii, tocmai vă spuneam la început de creşterea punctului de pensie cu 11%. Mâine este întâlnirea specialiştilor pe muncă şi se vor detalia aceste lucruri pe care le-am anunţat astăzi. Acela este spaţiul de creştere pe care îl avem acum şi care poate fi dat şi pe care noi vrem să îl dăm, pentru că nu putem să tot împovărăm populaţia, trebuie să venim şi cu creşteri de venituri, nu doar cu creşteri de preţuri”, a arătat Sorin Grindeanu.

blank