Actualitate, Featured

Directorul TNB Ion Caramitru, la protestul actorilor: Avem nevoie de încă 650 de angajaţi

Actorii TNB au coborât de pe scenă în Piaţa Victoriei într-un gest de solidaritate pentru cei care au fost concediaţi ca umare a tăierilor bugetului şi a întârzierii subvenţiilor din partea Primăriei municipiului Bucuresti. Ei fac un apel către bucureşteni să li se alăture.

Circa 200 de persoane protestează duminică seară în fața Guvernului, iar printre ei se află zeci de actori. De acolo, actorul Ion Caramitru, directorul TNB București, a declarat pentru Digi24 că „de luni și luni de zile întreținem în atenție ministerul, cerând posturi, ca să angajăm oamenii necesari”.

„În 2005, când am venit la direcția Teatrului, erau numai trei săli și 500 de angajați. Acum șapte săli și 480 în schemă. Dacă faceți raportul vă dați seama câți ar mai trebui, 650 de angajați. Nu-i avem și atunci am fost nevoiți să angajăm prin agenție de forță de muncă 54 de oameni, ca să putem funcționa minimal. Din 54, 39 sunt tehnicieni de scenă, fără de care nu poți deschide nimic”, a subliniat directorul TNB, precizând că se află în stradă și pentru acești 54 de oameni care au fost concediați.

El a criticat și adoptarea bugetului național pe anul 2019 în luna aprilie, fiind operațional la teatru în luna mai: „Orice buget într-o țară civilizată se votează în noiembrie anul anterior”.

Despre controlul anunțat de ministrul culturii la TNB, Ion Caramitru a spus că nu va fi găsit nimic în neregulă: „Pe 19 iunie am avut o întâlnire în care i-am cerut să fie solidar cu noi pe această temă. I-am cerut să ne faciliteze o întâlnire cu ministrul de finanțe și cu prim-ministrul. Până la această oră n-am primit niciun fel de mesaj”.

„Ori să ne dea înapoi banii care s-au scos din bunuri și servicii, 2 milioane de lei, la alte instituții poate e mai puțin, sau să ne dea în schemă 54 de posturi, care să devină ai Teatrului”, a răspuns directorul TNB, întrebat care sunt cerințele pentru ministrul culturii.

Ion Caramitru, avertisment pentru politicieni: Mai bine să ai parte de un epitaf prost după moarte decât să intri în gura actorilor cât timp ești în viață
„O să vă spun ceva care aș dori să rămână un etalon. Hamlet îi spune lui Polonius, primul ministru al Danemarcei, la când îi aduce actorii să-l distreze pe Hamlet. Îl întreabă pe Polonius: Și i-ai tratat bine? Și Polonius spune: Așa cum merită! Și îi răspunde Hamlet: Nu cum merită, ci cum se cuvine! Pentru că ei sunt cronica vie și prescurtată a vremurilor. Mai bine să ai parte de un epitaf prost după moarte decât să intri în gura lor cât timp ești în viață. Asta spun Hamlet și Shakespeare, la 1601. Am mai spus și lui Petre Roman, la un moment dat, și altui prim-ministru și lucrurile s-au mai ameliorat. Noi nu ieșim când nu trebuie, când sunt iritați de lipsa de adevăr, de minciună, de hoție, de corupție, s-a văzut, iar la Revoluție, nu numai în România, cam peste tot în țările comuniste în prim plan au fost oameni de teatru”, a spus Ion Caramitru.

Primăria Capitalei a tăiat zeci de milioane de lei de la instituțiile culturale din subordine la rectificarea bugetară. Din această cauză zeci de oameni au fost dați afară de la Teatrul Național și de la ARCUB.

Klaus Iohannis, solidar cu artiștii
Preşedintele Klaus Iohannis se declară solidar cu artişii care protestează din cauza tărierii bugetelor instituţiilor de cultură. Şeful statului a transmis un mesaj pe Facebook în care spune că „în loc să ne bucurăm de această resursă inestimabilă, suntem chemați să apărăm cultura română de la faliment”.

Klaus Iohannis nu a ratat ocazia de a critica Executivul pentru această situaţie. Dezastrul din cultură a fost provocat de acest Guvern al incompetenței, prin bugetul rușinii naționale, construit pe cifre false.

Tot duminică, ministrul Culturii, Daniel Breaz, a anunțat că va dispune un control la Teatrul Național București, pentru a vedea cum sunt cheltuiți banii, precizând că instituția are în 2019 un buget de 57 de milioane lei, iar salariile actorilor au fost aproape triplate.

 

blank