Chiar dacă vaccinurile împotriva COVID oferă speranță, majoritatea țărilor europene rămân „vulnerabile” pe perioada pandemiei de coronavirus, a declarat joi directorul regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, transmite Agerpres, care citează dpa.

Deşi numărul infectărilor şi cel al deceselor asociate COVID-19 a scăzut în ultimele săptămâni, cifrele sunt „prea mari”, a afirmat Hans Kluge, subliniind că există „o linie subţire între speranţa unui vaccin şi un fals sentiment de siguranţă”.

Astfel, Directorul OMS a sfătuit țările membre să urmărească în continuare cu foarte mare atenție toate focarele de coronavirus şi răspândirea în comunitate a tulpinilor mai transmisibile, făcând referire la tulpinile descoperite în Marea Britanie şi Africa de Sud.

Începând de miercuri, 17 state şi teritorii din regiunea europeană a OMS au avut o incidenţă în 14 zile de peste 400 de cazuri la 100.000 de locuitori. În acest context, şeful OMS Europa a avertizat că relaxarea „prea rapidă” a restricţiilor riscă să pună în pericol „avansul obţinut cu greu”.

„Deciziile de ridicare a restricţiilor sociale şi de sănătate publică trebuie susţinute cu date, pe baza evaluării epidemiologice şi a capacităţii sistemului de sănătate”, a adăugat Hans Kluge.

În ceea ce priveşte statisticile privind vaccinarea, Kluge a precizat că 7,8 milioane de persoane au fost imunizate cu cele două doze de vaccin în 29 din cele 37 de ţări din Europa care au început vaccinarea, “echivalentul a doar 1,5% din populaţie”.

„Vaccinarea grupurilor prioritare salvează deja vieţi”, a subliniat oficialul OMS, adăugând că „amploarea implementării vaccinării este imensă, iar inoculările vor necesita timp”.