Actualitate, Featured

Directoarea TVR, chemată la audieri

Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu, a anunţat directorul general al TVR, Doina Gradea, a fost invitată la audieri în cadrul comisiei

Audierile vin, în urma unei sesizări a mai multor organizaţi nonguvernamentale şi asociaţii profesionale referitoare la “situaţia extrem de îngrijorătoare în care se află Televiziunea Publică”.

Ştirbu a precizat că a invitat-o, telefonic, pe Doina Gradea la audieri, la Comisia de cultură din Cameră, pentru a da explicaţii pe marginea problemelor semnalate. “Iată câteva dintre argumentele care susţin urgenţa şi necesitatea anchetei şi a demiterii PDG: Comisia de etică şi arbitraj din TVR, forul profesional intern care supraveghează respectarea Statutului ziaristului, a publicat recent un raport în care a constatat, printre altele, existenţa unor ‘incompatibilităţi şi contradicţii îngrijorătoare între comportamentul, modul de gândire şi acţiune ale Preşedintelui-Director General şi Directorului TVR1, pe de-o parte, şi exigenţele legale, regulamentare şi procedurale valabile în serviciul public de televiziune, pe de altă parte”, afirmă Gigel Ştirbu, într-un comunicat.

Gigel Ştirbu notează că raportul Comisiei de etică şi arbitraj din TVR este bazat pe audieri ale mai multor jurnalişti din TVR şi ale conducerii instituţiei.

“Exprimările dispreţuitoare la adresa unor salariaţi, categorii profesionale sau de vârstă, denigrarea Comisiei de etică, necunoaşterea sau ignorarea normelor jurnalistice şi deontologice, descurajarea angajaţilor care îndrăznesc să aibă altă opinie, lipsa de transparenţă în decizii – toate sunt aspecte care au drept consecinţe inerente vicierea relaţiilor de muncă, instalarea şi generalizarea neîncrederii şi – cel mai grav – compromiterea autorităţii manageriale în TVR”, se arată în raportul în cauză, menţionat în comunicat.

Potrivit lui Gigel Ştirbu, raportul arată că există indicii că “actuala conducere executivă a TVR ar fi operat schimbări la nivel editorial în urma unor intervenţii politice sau de altă natură, din afara televiziunii”.

“În raportul citat, Comisia de etică şi arbitraj mai concluzionează, în urma informaţiilor care au reieşit din audierile pe care le-a desfăşurat, şi că: ‘Există indicii credibile care susţin rezonabil ideea unor intervenţii exercitate din afara TVR, chiar din zona politică, în favoarea înlocuirii responsabililor editoriali ai unor emisiuni cu jurnalişti agreaţi pe criterii extraprofesionale’. Cu alte cuvinte, există multiple indicii că actuala conducere executivă a TVR ar fi operat schimbări la nivel editorial în urma unor intervenţii politice sau de altă natură, din afara televiziunii”, afirmă deputatul liberal Gigel Ştirbu în comunicatul citat.