Moscova a declarat vineri personae non gratae diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia, pe care-i acuză de faptul că au participat la o manifestaţie în susţinerea opozantului politic încarcerat Aleksei Navalnîi – un anunţ pe care l-a făcut în prima zi a unei vizite a Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell în Rusia, relatează AFP.

Aceşti diplomaţi – cărora nu le precizează numărul – sunt acuzaţi de faptul că au participat la manifestaţii ”ilegale”, la 23 ianuarie, la Sankt Petersburg şi la Moscova, a anunţat Ministerul rus de Externe.

Diplomaţ
Aceste acţiuni sunt ”inacceptabile şi incompatibile cu statutul lordiplomatic”, apreciază ministerul.

”Partea rusă se aşteaptă ca pe viitor misiunile diplomatice ale regatului Suediei, Republicii Polonia şi Republicii federale Germania şi personalul lor să respecte în mod scrupulos normele dreptului internaţional”, anunţă ministerul.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell aprecia, cu puţin timp mai înainte, că relaţiile Uniunii Europene cu Rusia se află la ”cel mai scăzut” nivel din cauza otrăvirii cu noviciok şi încarcerării lui Aleksei Navalnîi.

Diplomţai euroneni spun că respinge afirmaţia rusă potrivt căreia diplomatul a participat la manifestaţie”, a reacţionat Ministerul suedez de Externe, citat de Reuters.