Din pricina Brexitului, britanicii au ramas cu orzul nevandut vânzările de orz pentru bere provenit din Marea Britanie către berarii şi producătorii de malţ din Uniunea Europeană, cu livrare după Brexit, s-au blocat practic din cauza incertitudinilor cu privire la viitorul relaţiilor comerciale dintre cele două părţi, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Din cauza acestei blocări a vânzărilor la export cu livrare în lunile următoare, fermierii britanici nu pot să profite de preţurile atractive existente în prezent şi pierd contracte în faţa altor furnizori din UE, susţin traderii.

Din pricina Brexitului, britanicii au ramas cu orzul nevandut :

„Practic şi-au pierdut accesul pe piaţă la acest moment pentru vânzările forward, ceea ce este frustrant pentru că din punct de vedere comercial acesta este cel mai bun moment având în vedere că preţurile forward sunt ridicate”, spune Jack Watts, consilier la sindicatul National Farmers Union, care îi reprezintă pe fermierii din Anglia şi Ţara Galilor.

Marea Britanie, pentru care orzul este a doua cea mai importantă cultură arabilă după grâu, urmează să iasă din Uniunea Europeană în data de 29 martie şi până acum nu a ajuns la un acord final cu privire la termenii viitoarelor relaţii comerciale.

Potrivit traderilor, nu există vânzări forward de orz pentru bere cu livrare după data de 29 martie.

Din pricina Brexitului, britanicii au ramas cu orzul nevandut :

„Este adevărat că în prezent importatorii germani nu cumpără orz pentru bere din Marea Britanie. Aceasta din cauza incertitudinii în legătură cu Brexitul”, a declarat un trader german. „Problema este că în prezent nu poţi să faci calcule comerciale pentru că nu ştii dacă orzul pentru bere, pe care îl cumperi acum din Marea Britanie cu livrare în lunile următoare, va fi supus unor taxe vamale la intrarea în UE”, a adăugat traderul.

Citeste si...
Peste 360 de câinii din sectorul 2 au fost adoptaţi la distanţă

Alţi traderi susţin că importatorii germani au început să încheie contracte de cumpărare cu alţi furnizori din UE, în special Franţa, care anul trecut a avut o recoltă mare de orz. „Dacă vom avea un hard Brexit, cu taxe de import complete pentru orzul din Marea Britanie, atunci Marea Britanie va trebui să concureze şi cu furnizori din afară precum Argentina”, a subliniat un alt trader.

Din pricina Brexitului, britanicii au ramas cu orzul nevandut :

De asemenea, traderii britanici susţin că şi contractele forward pentru ale cereale, precum grâu, în Uniunea Europeană sunt blocate, însă acest lucru se datorează în mare parte recoltei slabe din vara anului trecut.

România a realizat în 2018 peste 30 de milioane de tone de cereale, faţă de 27 de milioane de tone în 2017, producţiile de porumb şi floarea soarelui ocupând primul loc în Uniunea Europeană. Recolta de grâu a depăşit 10,2 milioane de tone, cu peste 2,3% mai mare faţă de cea din 2017, iar recolta de cereale păioase de vară a ajuns la 12,8 milioane de tone, în creştere uşoară faţă de 2017, când a fost de 12,7 milioane de tone.