Din peste 30.000 de români
Actualitate, Featured

Din peste 30.000 de români infectați cu coronavirus și care au fost vindecați, nici 300 nu au donat plasmă, pentru a salva alte vieți

Din peste 30.000 de pacienții români vindecați de coronavirus ar putea primi bani dacă acceptă să doneze plasmă, un produs bogat în anticorpi, extras din sânge și folosit în tratarea bolnavilor activi.

Este declarația ministrului Sănătății, din peste 30.000 de români infectați cu coronavirus care s-au însănătoșit nu au donat plasma nici 300 din acestea. 

Între timp, primăria capitalei a aprobat un proiect prin care donatorii de plasmă vor fi răsplătiți cu o mie de euro, sub formă de tichete de masă.

După 5 luni de pandemie, România numără aproape 32 de mii de pacienți vindecați. Și totuși, mai puțin de 300 au oferit altor 900 de semeni, care s-au îmbolnăvit după ei, o șansă în plus să-și revină.

În sângele celor vindecați există anticorpi care pot ajunge la pacientul activ cu covid printr-o simplă perfuzie.

Dr. Virgil Musta, Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: „Noi am avut rezultate bune prin această terapie, doar că, din păcate, nu există suficientă plasmă pentru pacienții care ar avea nevoie. De aceea și fac un apel prin intermediul dvs, cei care au avut boala să meargă în centrele de sânge.”

Adrian Petriu, coordonator laborator: „N-aș vrea să generalizez… sunt convins că mulți pacienți care
s-au vindecat ar dona. Pe de altă parte, donarea voluntară nu are mare succes.”

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății: „Cei care au trecut prin această boală înțeleg cel mai clar ce înseamnă o terapie pentru a putea răzbate. Vor fi, în contextul următoarei legislații, inclusiv remunerări sau, eu știu, beneficii de pe urma acestei donări.”

Primăria București a dat deja unde verde proiectului care oferă tichete pentru alimente și suplimente în valoare de o mie de euro pentru 500 de bucureșteni, viitori donatori de plasmă. În toată tara, centrele de transfuzii primesc, de la spitale, listele pacienților externați.

Aparatele cu care recoltează plasma sunt foarte inteligente, adaptează fluxul extracției la rezistența venelor pacientului și se opresc dacă apare pe traseu o bulă de aer, astfel încât procedeul e sigur pentru donatorul vindecat de coronavirus.

În alte țări, precum Italia, imediat punga de plasmă e congelată, astfel încât anticorpii să rămână la calitate optimă. În România, unde sunt puțini donatori, produsul e folosit imediat, din cauza volumului insuficient.

E drept, pot exista și efecte adverse, dar studii recente arată că terapia cu plasmă scurtează timpul de recuperare în jumătate din cazuri.


blank