Scandalul politic de la București a ajuns marfă de export la Bruxelles. Aflat în plină criză politică, guvernul din România scapă de sub control nominalizarea comisarului european pentru Transporturi. CE nu-l vrea pe Dan Nica la Bruxelles. Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a explicat la un post Tv că suntem în situaţia în care se poate spune că România blochează formarea Comisiei Europene.

Șefa CE l-a chemat pe Dan Nica la un interviu încă de astă-vară, când era dublajul Rovanei Plumb, și a fost respins. Premierul Dăncilă a insistat însă cu propunerea, iar răspunsul a fost același. Procesul de selecție pentru postul de comisar pentru transporturi continuă, confirmă un purtător de cuvânt al executivului de la Bruxelles.

Social-democrații par însă liniștiți.

„Presupunând, prin absurd, că Dan Nica ar fi respins, mergem cu altă propunere. Nu este niciun fel de problemă”, a declarat Mihai Fifor, secretarul general al PSD, la Antena 3.

Acum, Comisia Europeană așteaptă o nouă propunere din partea României. Iar noul nume ar trebui să fie transmis abia după ce actuala criză politică de la București își găsește o rezolvare, prin demiterea sau confirmarea actualului Guvern.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a explicat la Digi24 care este situaţia în care se află România acum, în privinţa desemnării candidatului pentru postul de comisar european.

El a spus că suntem în situaţia în care se poate spune că România blochează formarea Comisiei Europene.

„În urmă cu opt zile, Comisia Juridică a respins-o pe Rovana Pplumb, în ziua următoare, partidele de opoziţie au depus moţiune de cenzură, iar preşedinta CE a decis să accepte un candidat doar după votul de la moţiune. Aşadar, despre candidatul României discutăm după moţiune, începând de vineri, pentru că nu poţi veni cu un candidat care nu are nicio legitimitate.

Citeste si...
UE i-a solicitat lui Joe Biden să formeze un nou pact fondator cu Europa

Riscăm să fim motivul din cauza căruia Comisia Europeană va intra întârziat în funcţiune, nu la 1 noiembrie, poate cu câteva săptămâni mai târziu, dacă Guvernul nu va veni cu un candidat sau o candidată credibil/a, competent/ă”, a spus Siegfried Mureşan.

El a subliniat că doar la Bucureşti va fi decis candidatul României, respingând astfel teoria avansată de Cristian Diaconescu, conform căruia riscăm să ajungem ca Buxelles-ul să decidă pentru România.

Totodată, Siegfried Mureşan, a spus că Viorica Dăncilă trebuie să colaboreze cu preşedintele Klaus Iohannis în acest sens.

Care este situaţia după audierile din comisii
Ieri s-au încheiat audierile în comisiile de specialitate, candidatele din partea Suediei şi, respectiv, a Franţei nu au convins, a afirmat Mureşan.

El a adăugat că ambele au trebuit să mai răspundă câtorva întrebări scrise.

„Anticipez că din Suedia vor fi suficiente răspunsurile, dar ale candidatei din Franţa, pe care le-am văzut ieri nu sunt suficiente, are mari probleme de integritate. Candidata Franţei va fi audiată din nou joi, dacă va fi respinsă, două state vor trebui, începând de vineri să facă nominalizări – România şi Franţa”, a explicat europarlamentarul PNL.