Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Andrei Baciu a anunțat că începând cu anul 2021 vaccin antigripal va fi produs din nou în România de Institutul Cantacuzino.

De asemenea, acesta a preciat că până la sfârșitul acestui an va fi realizat un vaccin experimental, preliminar, care nu va fi pus în uz pentru populație

„La sfârșitul anului va fi gata un prim set antigripal trivalent. Va fi experimental, nu va fi pus în uz pentru populație, dar e un pas preliminar pentru producția în România a vaccinului antigripal la anul, când se va produce în România”, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

În plus, acesta a preconizat și ce capacitate de producție va avea România în privința vaccinului antigripal.

„Cred că se va ajunge și la 300.000 de doze de vaccin antigripal produs în România. Anul trecut au fost 1,5 milioane de doze de vaccin pentru persoane la risc, anul acesta în urma inventarierii s-au identificat aproape dublu – 3 milioane pacienți la risc”, a mai precizat acesta.

De asemenea, Institutul Cantacuzino este implicat și în găsirea unui vaccin împotriva COVID-19.

Profesor doctor Mircea Ioan Popa a declarat că perioada de testare este de 18 luni, iar în acest moment este foarte greu de spus când va ajunge vaccinul pe piață.

Mircea Ioan Popa, reprezentant al Institutului Cantacuzino, a spus anunțat că Centrul OncoGen din Timișoara este cel care conduce proiectul, ajutorul oferit fiind de testare pe animale de laborator. „Verificăm dacă produsul lor duce la răspuns imunologic”, a subliniat acesta.

Vaccinul românesc împotriva COVID-19
„Produsul realizat de colegii din Timișoara este aproape gata pentru a fi pus la dispoziție pentru începerea acestui proiect, e un proiect de cercetare și întotdeauna o cercetare știi că o începi și încerci să o duci la bun sfârșit, dar pot apărea lucruri pe care nu le poți gândi de la început”, a răspuns medicul, întrebat, când ar putea ajunge să fie folosit acest vaccin.