Fiica fostului deţinut Ioan Bărbuş a spus, la procesul torţionarului Vişinescu, de la Curtea de Apel Bucureşti, că tatăl ei avea 40 de kilograme când a fost eliberat din penitenciar şi urme de lanţuri la picioare, pe care fuserse obligat să le poarte pentru că vorbea cu alţi deţinuţi.

visinescu1ramnucusarat_09258200

Judecătorul Carmen Veronica Găină a reluat, joi, audierile în dosarul fostului comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vişinescu, primul martor care a dat declaraţii fiind Mihaela Bărbuş, fiica fostului deţinut politic Ioan Bărbuş.

Aceasta a povestit în faţa instanţei momentul revederii tatălui ei, la eliberarea acestuia din Penitenciarul Râmnicu Sărat, arătând că avea aproximativ 40 de kilograme, urme de lanţuri la glezne şi părea vizibil slăbit. Ulterior, din mărturisirile tatălui ei, femeia a aflat că acestuia îi fuseseră puse lanţuri pentru încercarea de a vorbi cu alţi deţinuţi sau pentru proteste.

Mihaela Bărbuş a mai arătat că deţinuţii de la Râmnicu Sărat îl numeau pe Alexandru Vişinescu “porc de câine” sau “satrap”, din cauza regimului dur pe care îl aplica la nivelul penitenciarului pe care îl conducea.

“Era aşa de lipsit de putere încât nu putea ţine în mână bocceluţa cu care a plecat de acolo, i-a adus-o până la ieşire un angajat. A suferit toată viaţa de artroză şi avea membreme efectiv deformate de la regimul la care a fost supus, de la frig şi de la chinurile la care a fost supus. Frigul în care a stat a avut un mare rol în problemele lui de după detenţie”, a mai spus fiica lui Ioan Bărbuş.