Sport, Stiri

Dezastru, aseară, pe Arena Naţională Suporterii i-au cerut demisia lui Victor Piţurcă

Lovitură de teatru: România – Turcia 0 – 2. Suporterii i-au cerut demisia lui Victor Piţurcă

PiturcaNaţionala de fotbal a României a pierdut în faţa Turciei cu scorul de 2-0 (1-0), marţi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în meciul numărul opt pentru preliminariile Cupei Mondiale din 2014, iar sanşele de calificare ale Naţionalei au scăzut considerabil.

Echipa ofensivă a Semilunei s-a impus încă din minutul 22 prin golul marcat de Burak Yilmaz, iar în minutul 90+5 Mevlut Erdinc a trimis lovitura de graţie, dovedind astfel că victoria României din tur nu a fost relevantă.

România a fost lipsită de noroc, Tănase în minutul 15 şi Popa în minutul 69, trimiţând fiecare mingea în bară.

Tricolorii au început în forţă meciul, cu un cartonaş galben scos de Marica chiar în primul minut (Semih Kaya), un corner şi o lovitură de cap Goian, apărată fără probleme de Volkan, în minutul 6 Volkan a respins în corner şutul din unghi trimis de Pintilii.

Turcii au avut primul şut pe poartă în minutul 10 prin Burak Yilmaz, al cărui şut, destul de slab, a fost reţinut de Tătăruşanu, după o minge cedată de Chiricheş la centrul terenului. Peste două minute, Turcii au încercat din nou poarta lui Tătăruşanu, dar acesta a fost pe fază la şutul lui Caner Erkin (12).

România a fost aproape de gol în minutul 15, atunci când Tănase a încercat să sancţioneze ieşirea hazardată a portarului Volkan cu un lob, dar Caner Erkin a respins de pe linia porţii cu capul şi cu ajutorul barei.

În minutele următoare Turcia a controlat jocul forţând echipa României în defensivă. Tătăruşanu a ieşit bine la o centrare în faţa lui Umut Bulut (18), dar portarul Stelei nu a mai avut replică în minutul 22, la lovitura de cap a lui Burak Yilmaz, după centrarea lui Caner Erkin şi oaspeţii au deschis scorul: 0-1.

Jocul a continuat cu o presiune din partea tricolorilor dar fără rezultate, aceasta fiind neutralizată de jocul exact şi liniştit al turcilor, de la adăpostul acestui avantaj. În minutul 27, Stancu a fost blocat în momentul şutului, iar acesta a cerut penalty pentru un posibil henţ al adversarului, nefindu-i acordat.

România a jucat mult mai bine în debutul părţii secunde, dar tot Turcia a ratat o ocazie uriaşă, prin Umut Bulut, blocat de Tătăruşanu în situaţie de unu la unu (54). Tricolorii total nemulţumiţi de rezultat, au căutat egalarea cu ardoare dar jocul a fost lipsit de claritate. O ocazie uriaşă a venit în minutul 69 prin Popa, când şutul său a izbit bara. Stancu a tras mult peste poartă (79) la un atac favorabil echipei noastre. Goian a ratat ultima ocazie de a smulge egalul, lovitura sa de cap fiind prinsă de Volkan (90+2). Tabela a fost închisă de Mevlut Erdinc, care a mai marcat un gol chiar la ultima fază de joc în minutul 90+5.

Suporterii au cerut demisia antrenorului Victor Piţurcă, frustraţi pentru că l-a văzut din tribune cerând jucătorilor Naţionalei să stea numai în apărare. Dezamăgiţi de tactica tehnicianului i-au cerut demisia!

Însă, ca de obicei Piţurcă are explicaţii pentru înfrângere şi se bazează pe alţii. El speră ca echipele Ungariei şi Turciei să piardă următoarele meciuri, pentru ca România să se palseze într-o poziţie superioară în clasamentul grupei.

Tehnicianul şi-a asumat vina pentru o parte din greşeli, însă este de părere că diferenţa din teren a fost făcută, în primul rând, de erorile individuale şi nu tactica propriu-zisă. Acesta e convins că România putea reuşi un rezultat mai bun dacă sorţii ar fi fost favorabili.

”Se anunţa un meci foarte dificil şi aşa a şi fost. Să primeşti gol de o asemenea manieră, să ai atâtea greşeli…e greu să mai revii. La un asemenea nivel e greu să faci atât de multe erori şi să speri la un rezultat pozitiv. Prea mulţi jucători nu au corespuns din punct de vedere fizic. Dar chiar şi aşa am avut câteva ocazii, puteam obţine un egal. Nu mai putem face nimic acum, mai avem două jocuri şi trebuie să le câştigăm. Şi să stăm la mâna rezultatelor. Şansele de calificare sunt minime, dar sperăm ca Olanda să joace la potenţial maxim, chiar dacă sunt deja calificaţi,” a declarat selecţionerul.

Selecţionerul îşi asumă răspunderea şi în legătura cu introducerea lui Marica, totuşi lipsa cu jucătorilor cu experienţă în meciurile internaţionale cât şi evoluţia bună a vârfului din meciul cu Ungaria, a fost decisivă.

“Am discutat cu Marica, mi-a spus că se simte bine, însă prevedeam că nu va fi la un nivel fizic bun. A tras mult de el cu Ungaria şi mă aşteptam să aibă probleme azi. Însă a jucat prea bine cu maghiarii, nu puteam să nu îl introduc titular. A fost decizia mea şi mi-o asum,” a spus selecţionerul pentru gsptv.

Piţurcă mai explică şi lipsa jucătorilor experimentaţi în posturile decisive, totuşi fiind de părere că puteam depăşi Turcia în ciuda acestei situaţii nefavorabile:”S-a simţit lipsa lui Bourceanu, dar cred că nu are sens să analizăm acum prestaţia celui care l-a înlocuit pe el. Naţionala nu trebuie să stea într-unul sau doi jucători. E adevărat, nu avem multe opţiuni, sunt fotbalişti fără meciuri la un nivel foarte înalt,” a mai spus acesta.

Jucătorii români au avut mai multă dorinţă decât vlagă, lucru ce a condus la multe erori individuale sub presiunea constantă a Turciei, părerea antrenorului fiind că:”nu văd un jucător cum e Pintilii să greşească atât de mult. La fel în cazul lui Torje, mă aşteptam la mult mai mult de la el. Maxim a intrat cu entuziasm, la fel Popa, însă şi ei au greşit foarte mult. Nu e posibil ca Maxim să dea pase cu călcâiul la scorul care era pe tabelă,” a declarat acesta, la gsptv.

Cât despre şansele viitoare a României acesta nu este foarte optimist, totuşi situaţia celorlalte echipe ne poate aduce beneficii: ”suntem la mâna rezultatelor, la mâna Olandei. Vom vedea ce se întâmplă. Şansele sunt minime, situaţia s-a schimbat radical în câteva zile. Va fi greu şi pentru adversarele noastre.”

Următoarele două meciuri ale României vor fi pe 11 octombrie cu Andorra (în deplasare) şi pe 15 octombrie cu Estonia (acasă), aceasta va depinde însă de rezultatele Ungariei (cu Olanda şi Andorra) şi Turciei (cu Estonia şi Olanda) pentru a prinde locul secund, care duce la baraj.

Clasamentul actual al grupei este următorul:

1 Olanda 22

2 Ungaria 14

3 Turcia 13 (+7)

4 Romania 13 (+1)

5 Estonia 7

6 Andorra 0