Există numeroase tipuri și branduri de detergenți pentru rufe, cu variate proprietăți și mirosuri diverse. Majoritatea persoanelor își aleg un singur model de soluție de curățare și rămân fideli aceluia, însă întotdeauna este în regulă să încerci și alte variante.

Dacă îți dorești să schimbi detergentul de rufe, consultă informațiile următoare cu privire la caracteristicile, avantajelele și dezavantajele detergentului pudră și cel lichid.

Caracteristicile și avantajele detergentului pudră

Detergentul pudră este unul dintre cele mai folosite tipuri de soluție de curățare. Acesta face parte din categoria detergenților ieftini pentru rufe, spre deosebire de cel lichid sau capsulă. Produs utilizează ingredientul activ: sulfatul de sodiu, și poate fi întâlnit sub formă de granule, tablete sau praf.

Avantajele detergentului pudră

 • Curățarea petelor. Detergenții pudră curăță foarte bine hainele de murdărie și pete. Acest lucru se va observa imediat pe rufele albe.
 • Rezultate îndelungate. Deoarece acest tip de soluție curăță în profunzime, rezultatele se vor putea observa mai mult timp; hainele rămânând o perioadă mai lungă curate și cu un miros plăcut.
 • Prețul. Prețul este redus, spre deosebire de celelalte tipuri de detergenți.
 • Cantitate mică necesară. O cantitate mică de soluție pudră va putea spăla multe haine murdare.

Dezavantantajele detergentului pudră

 • Timpul de spălare. Detergentul pudră necesită mai mult timp pentru a se dizolva; astfel va trebui să alegi un program ce durează mai mult pentru ca hainele să fie curățate.
 • Temperatura apei. Detergentul necesită programe de spălare cu apă caldă sau fierbinte.
 • Alergiile. Soluția poate provoca sau declanșa alergii, în special persoanelor cu pielea sensibilă.
 • Reziduurile. Fiind un material solid, acesta va lăsa reziduuri în interiorul mașinii de spălat ce vor trebui curățate după ce hainele au fost scoase din cuvă.

Rufele murdare vor fi curățate foarte bine cu detergentul pudră, însă va trebui să ai răbdare, folosind un program cu timp de spălare mai mare. Cu toate acestea, datorită soluției pudră, hainele tale vor fi fără pată!

Caracteristicile și avantajele detergentului pudră

Detergentul lichid este o soluție de curățare populară. Este considerat de foarte multe persoane drept cel mai bun tip de produs. Acesta poate fi gel sau lichid și conține apă și alcool.

Avantajele detergentului lichid

 • Fără urme. Detergentul lichid nu va lăsa urme nici pe haine și nici în mașina de spălat. 
 • Temperatura de spălare. Detergentul lichid poate fi folosit și în apă rece, dizolvându-se foarte ușor.
 • Rufe colorate. Rufele colorate, cât și cele albe, vor avea parte de o curățare de profunzime.
 • Modul de folosire. Detergentul lichid este foarte ușor de folosit, fiind introdus direct în cuvă, alături de rufe.
 • Programul folosit. Deoarece se dizolvă repede, poți folosi și programe scurte pentru spălarea rufelor.

Dezavantajele detergentului lichid

 • Petele. Spre deosebire de detergentul pudră, cel lichid este mai slab atunci când vine vorba de pete puternice, dificile. Acestea trebuie tratate cu alte soluții.
 • Program de prespălare. Deoarece detergentul se pune direct în cuva mașinii, nu se pot folosi programele de prespălare.
 • Prețul. Detergentul lichid este mai scump spre deosebire de cel pudră.
 • Cantitatea. Vei avea nevoie de mai multă soluție de curățare pentru aceeași cantitate de rufe murdare pe care le-ar spăla detergentul pudră.

Dacă preferi metoda de spălare a hainelor în apă călduță sau rece, atunci poți opta pentru acest tip de detergent. Ai grijă la petele de pe rufele murdare și tratează-le înainte cu soluții speciale. O cantitate mai mare de detergent nu va rezolva problema.

Despre detergentul de tip capsulă

Alături de detergentul lichid și cel pudră, mai există capsula. Acesta se introduce direct în cuva mașinii, iar o capsulă este suficientă pentru o spălare. Pentru acest produs, nu este nevoie să folosești alte soluții de curățare. Oferă rezultate eficiente: rufele vor fi curate și vor avea un miros plăcut.

Totuși, capsulele costă mai mult spre deosebire de detergentul pudră sau cel lichid. Ele au nevoie de setările potrivite la mașina de spălat, altfel există posibilitatea ca materialul nedizolvat să se lipească de haine, necesitând o a 2-a spălare.

După ce ai aflat care sunt avantajele și dezavantajele detergenților de tip pudră, lichid sau capsule, este important să îți cunoști mașina de spălat și, cu atât mai mult, să iei în considerare caracteristicile rufelor pe care dorești să le speli: materialul, culoarea, imprimeul.