Plenul Senatului a respins, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege al USR care prevedea desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ).

Desființarea Secției Speciale a picat cu majoritate de voturi

Au fost 43 de voturi pentru respingerea inițiative legislative, 27 de voturi „pentru” adoptare și trei abțineri.

La sfârșitul lui noiembrie, proiectul inițiat aleșii USR a trecut tacit de Camera Deputaților, prin depășirea termenului pentru dezbatere și vot final.

Desființarea Secției Speciale a picat cu majoritate de voturi

Inițiatorii proiectului de lege s-au referit la „inexistența unor motive care să justifice înființarea acesteia (Secției – n.r) , la impactul generat asupra independenței judecătorilor și procurorilor, precum și asupra încrederii cetățenilor în sistemul de justiție penală și, în general, asupra justiției din România”.

„Art I Pe data intrării în vigoare a prezentei legi, Secția Speciale pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se desființează. Art V Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, își desfășoară activitatea în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție revin la parchetele de unde provin sau se încadrează la alte parchete unde au dreptul să funcționeze, potrivit legii. (2) De la data revenirii la parchetele unde provin, procurorii acare au activat în cadrul SIIJ își redobândesc gradul profesional de execuție și salarizarea corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condițiile legii, în timpul desfășurării activității în cadrul selecției”, prevede proiectul de lege al USR.

De asemenea, „la data intrării în vigoare a prezentei legi, încetează detașările ofițerilor și agenților de poliție judiciară din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție”, arăta sursa citată.

„Specialiștii cu statut de funcționar public din cadrul Secției de investigare a infracțiunilor din justiție se eliberează din funcție cu aplicarea dispozițiilor corespunzătoare din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici”.

„Desființarea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție a fost solicitată inclusiv de magistrați, sens în care amintim «Apelul magistraților români către Parlament și Guvern», semnat de peste o mie de judecători și procurori, prin care solicită, printre altele, «desființarea imediată și necondiționată a secției de parrchet separate, creată pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori»”, mai spuneau aleșii USR, în expunerea de motive a inițiativei legislative.