Politic, Stiri

Deputaţii din Comisia Juridică şi-au salvat colegul de la arestare

Vasile Blaga: În cazul Florin Popescu poziţia PDL va fi de a sprijini justiţia

  Conferinta de alegeri a PDL Bucuresti

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, referitor la cererea adresată Camerei Deputaţilor de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Florin Popescu că poziţia PDL „va fi ca întotdeauna de a sprijini justiţia”. Blaga a precizat că la şedinţa BPN al PDL democrat-liberalii îşi vor reafirma poziţia de a sprijini „orice demers al justiţiei când doreşte să facă lumină într-un caz sau altul”.

„Vom discuta şi vom reafirma poziţia noastră de a sprijini orice demers al justiţiei când doreşte să facă lumină într-un caz sau altul şi poziţia noastră în cazul senatorului PSD Isăilă şi a deputatului Mişcării Populare domnul Florin Popescu, poziţia noastră va fi ca întotdeauna de a sprijini justiţia”, a precizat Vasile Blaga.

Deputaţii din Comisia juridică au respins, luni, cererea justiţiei în cazul deputatului Florin Popescu. Preşedintele Comisiei, Bogdan Ciucă, a declarat că au fost 15 voturi „împotrivă”, 7 voturi „pentru” şi o abţinere, el menţionând că plenul este suveran în a decide asupra cererii justiţiei.

Ciucă a menţionat că nu ştie cine cum a votat, pentru că votul a fost secret. Potrivit acestuia, au existat 15 voturi „împotrivă”, 7 „pentru” şi o abţinere. De asemenea, Ciucă a subliniat că discuţiile au fost normale în Comisie, fără ton ridicat. Ciucă a mai spus că plenul este suveran în această chestiune, iar Comisia Juridică va trimite Biroului Permanent raportul.

Comisia juridică a Camerei trebuia să elaboreze un raport în acest caz, după cum a stabilit Biroul permanent al Camerei după primirea scrisorii ministrului Justiţiei.

După ce acest raport al comisiei va fi trimis Biroului Permanent al Camerei, conducerea Camerei trebuie să convoace plenul în cinci zile lucrătoare pentru a se pronunţa în cazul lui Florin Popescu. Secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici a declarat, joi, că plenul Camerei ar trebui să se pronunţe în acest caz până pe 7 mai.

Cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Florin Popescu a ajuns joi la Camera Deputaţilor, solicitarea fiind trimisă în cursul dimineţii de către ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Procurorul general Tiberiu Niţu i-a transmis, miercuri, ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru a solicita încuviinţarea arestării preventive a deputatului Florin Popescu – acuzat că ar fi cerut mită în campania electorală din 2012.

Demersul vine după ce DNA a cerut aviz pentru arestarea preventivă a lui Florin Popescu, în dosarul în care acesta este acuzat că a cerut administratorului unei firme aproximativ 70 de tone de pui, în valoare de peste 400.000 lei, pentru a le da cetăţenilor în campania electorală din iunie 2012.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al României cererea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Florin Aurelian Popescu, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

„Din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că faptele pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale, efectuarea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale constau în aceea că, în cursul anului 2012, inculpatul Popescu Florin Aurelian, folosind influenţa şi autoritatea decurgând din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Dâmboviţa a unui partid, i-a cerut administratorului unor societăţi comerciale cantitatea de 50.000 – 60.000 pui grill (60 – 80 tone, cu valoare de peste 400.000 lei) pentru a o distribui în scop electoral cetăţenilor din judeţul Dâmboviţa, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2012”, a arătat DNA, în cererea transmisă procurorului general.

Deputatul Florin Popescu a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că procurorii îl acuză de fapte de corupţie, respectiv că ar fi cerut de la o firmă din Dâmboviţa, în campania electorală din 2012, saci cu produse agricole, el precizând că, „oricum, acestea nu sunt droguri”.

Din probele administrate rezultă că infracţiunea ce ar fi fost săvârşită de Florin Popescu este sancţionată de lege cu pedeapsa închisorii mai mare de patru ani şi există probe că lăsarea acestuia în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

blank