China
International

Dependența Germaniei de China crește „într-un ritm extraordinar”

Economia germană a devenit mai dependentă de China în prima jumătate a anului 2022, investițiile directe și deficitul său comercial atingând noi cote, în pofida presiunilor politice asupra Berlinului de a se îndepărta de Beijing, potrivit unui studiu consultat de Reuters.

Economia germană este mult mai dependentă de China decât invers

În același timp, ritmul exporturilor germane în China a scăzut semnificativ, a precizat Institutul Economic German (IW) în studiul său, citând economiști care au indicat o tendință de creștere a producției locale pe piața chineză.

„Economia germană este mult mai dependentă de China decât invers”, a declarat Juergen Matthes, autorul studiului.

El a avertizat că această dependență reprezintă o problemă politică, deoarece poziția Beijingului în războiul din Ucraina și poziția sa militară față de Taiwan au făcut ca întreaga lume să fie cu ochii pe afacerile germane.

„Cu toate acestea, în ciuda acestor pericole și probleme, interdependențele economice cu Beijing au evoluat în direcția greșită într-un ritm extraordinar în prima jumătate a anului 2022”, a spus economistul.

Studiul a constatat că investițiile germane în China s-au ridicat la aproximativ 10 miliarde de euro (10,09 miliarde de dolari) între ianuarie și iunie, depășind cu mult valoarea maximă semestrială anterioară înregistrată de la începutul mileniului, de 6,2 miliarde de euro.

„Piața chineză de vânzări și profiturile care ne fac să ne îndreptăm spre China sunt pur și simplu prea atractive”, a declarat Matthes.