Departe de ochii musafirilor: cum maschezi detaliile mai puțin plăcute ale casei

0
scafe tavan

Acasă rămâne, indiferent de sezon, locul nostru preferat – de odihnă, de liniște, de conectare. Însă fiecare amenajare interioară vine și cu părți mai puțin estetice – și cu toate acestea necesare. Ce facem cu țevile, cablurile și celelalte elemente inestetice? Echipa Fabrica de Profile ne povestește despre cum putem să îi ferim pe musafiri de aceste elemente din casă. Ca să arate mai bine, mai unitar, mai puțin imperfect.

Joaca prin design 

Dacă elementul de mascat îți permite, poți să îl acoperi cu alte elemente de decor: monitorul de la calculator poate ascunde un cablu. Te poți folosi de plante acolo unde poți face asta, dar și de alte elemente de decor: perne decorative, o masă, un fotoliu sau o noptieră.

Configurează-ți încăperea astfel încât să lași la vedere doar lucrurile care contează cu adevărat. Și, deși viața fără cablul de Internet nu ar fi la fel, cu siguranță vecinii tăi nu vor să îl vadă atunci când savurează un sangria pe terasă.

Profile decorative

Accesibile, estetice, funcționale – așa pot fi descrise profilele decorative. Cu ajutorul lor poți masca, practic, toate elementele mai puțin estetice din casă. Dacă țevile din casă sunt problematice, le poți ascunde cu scafe tavan, care au atât rol estetico-funcțional, cât și unul secundar: asigură o distribuire mai uniformă a luminii reflectate pe tavan. În aceeași măsură, plinta decorativă îți este, probabil, deja nelipsită – plintele nu doar că ascund cablurile la interior, însă transformă felul în care arată pardoseala noastră (indiferent dacă e vorba de parchet, mochetă sau gresie).

Partea și mai frumoasă a profilelor decorative este versatilitatea lor – pot fi folosite și pentru rolul lor funcțional, însă pot fi utilizate și ca elemente de decor de sine stătătoare.

Un perete prea gol, care nu îți transmite nimic? Un panou decorativ texturat, poate într-o culoare îndrăzneață, rezolvă această problemă. Mai mult decât atât, profilele decorative sunt ușor de montat și ușor de întreținut, deci nu vei simți că ai o sarcină extra de făcut.

Și ce facem dacă vrem să păstrăm țevile, cablurile, radiatoarele? 

O nouă tendință în design interior este reinventarea elementelor inestetice: astfel, țevile, cablurile și caloriferele devin ele însele elemente de decor. Le putem „fructifica” astfel încât să se piardă în estetica amenajării interioare în mai multe moduri:

  • culori contrastante: vopsește radiatorul sau țevile într-o culoare contrastantă cu cea predominantă din cameră; da, vor ieși în evidență, însă aspectul final va fi unul extrem de modern și vor fi puse în valoare cu adevărat; ce mai poți face este să vopsești aceste elemente în culorile pereților, astfel încât să obții un design unitar;
  • alege materiale inedite: țevile de cupru, de exemplu, arată foarte bine, mai ales dacă în cameră mai există alte finisaje din cupru;
  • maschează țevile altfel: de exemplu, țevile pot fi învelite în bambus, astfel încât să fie rupte dintr-un peisaj natural.

Relația pe care o avem cu țevile, cablurile și radiatoarele din casa noastră este una de iubire-ură – le adorăm că ne oferă acces la atâtea facilități, însă estetica lor nu ne mulțumește mereu. Din fericire, soluții inedite apar zilnic – nu ești mulțumit de cum arată ferestrele tale? Poți monta ancadramente ferestre. Nu ești mulțumit de goliciunea tavanului? Poți alege să îl vopsești într-o altă culoare în afară de alb. Sau să aplici o rozetă de plafon.

Singura coordonată care ne poate „salva” de aceste detalii inestetice din casele noastre este inventivitatea – este necesar să ne întrebăm: cum pot face acest cablu să arate bine? Și soluțiile sunt nenumărate, satisfăcând atât esteticul, cât și funcționalul.