Democratul Joe Biden
Featured, International

Democratul Joe Biden după dezbatere şi-a menţinut avansul faţă de Trump

Democratul Joe Biden a intrat în prima dezbatere prezidenţială cu preşedintele Donald Trump având un avantaj în sondajele de opinie şi, potrivit reacţiei alegătorilor, este probabil să îl păstreze, relatează CNBC.

Iată care erau, joi, rezultatele unot sondaje de opinie efectuate la nivel naţional:

Potrivit mediei sondajelor publicată de NBC News, democratul Biden are un avantaj de 7,9 puncte în faţa lui Trump. Cifra se bazează pe o medie neponderată a celor mai recente 10 sondaje de opinie de încredere.

Media sondajelor realizată de RealClearPolitics arată că Biden se află în faţa lui Trump cu 6,6 puncte.

O altă medie, realizată de FiveThirtyEight, îl plasează pe Biden cu 7,6 puncte înaintea lui Trump.

Trei sondaje care au întrebat participanţii cine a câştigat dezbaterea de marţi seara arată că Biden este în frunte, chiar dacă respondenţii, alături de majoritatea comentatorilor şi de însuşi moderatorul, au criticat dezbaterea.

Un sondaj efectuat de CNBC/Change Research, realizat marţi noaptea şi miercuri, a constatat că 53% dintre alegătorii probabili la nivel naţional au afirmat că Biden a avut o prestaţie mai bună în timpul dezbaterii, comparativ cu 29% în cazul lui Trump. Potrivit cercetării, 45% dintre participanţii la sondaj au afirmat că prestaţia lui Trump a fost sub aşteptări, iar 11% au afirmat acelaşi lucru despre Biden.

Numai 2% dintre respondenţi au spus că dezbaterea i-a făcut să îşi schimbe opinia, faţă de 98% care au spus că nu.

Dezbaterea virulentă, marcată de numeroase întreruperi şi atacuri personale, a fost criticată de analişti şi de privitori.

În sondajul realizat de CNBC/Change Research, de exemplu, 77% dintre alegători au spus că dezbaterea nu i-a făcut să se simtă mândri că sunt americani.

Cu toate acestea, o majoritate de 55% la 28% dintre persoanele intervievate au afirmat că trebuie să fie mai multe dezbateri. Alte două dezbateri prezidenţiale sunt programate, următoarea pe 15 octombrie, la Miami.

Comisia pentru Dezbateri Prezidenţiale a anunţat că va schimba regulile, în urma primei dezbateri.

Un alt sondaj, realizat de CBC News, îl arată pe democratul Biden în avantaj la dezbatere, în proporţie de 48% la 41%, iar 10% dintre respondeţi au afirmat că a fost egalitate. Marea majoritate a respondenţilor, 69%, au spus că s-au simţit deranjaţi urmărind dezbaterea. Sondajul are o marjă de eroare de plus/minus 3,4 puncte procentuale.

Un sondaj instant realizat de CNN şşi SSRS, cu o marjă de eroare de 6,3 puncte, arată de 60% dintre respondenţi au spus că Biden a ieşit învingător, iar 28% i-au dat câştig de cauză lui Trump.

Trump şi-a declarat victoria, dar preşedintele l-a atacat în mai multe rânduri pe moderatorul Wallace, după dezbatere.

”Am câştigat în stil mare, pe baza compilaţiei sondajelor”, a scris Trump pe Twitter, joi dimineaţă.

Echipa lui Trump a făcut la rândul ei referire la sondaje care sugerează victoria acestuia în dezbatere, inclusiv la scenarii neştinţifice de pe Twitter, la care poate participa oricine.

Sondajul de miercuri al CNBC/Change Research mai arată că democratul Biden câştigă teren la nivel naţional în faţa lui Trump: 54% dintre respondenţi în favoarea lui Biden şi 41% în favoarea lui Trump.

Sondajul CNBC/Change Research a fost realizat în rândul a 925 de alegători la nivel naţional şi are o marjă de eroare de plus/minus 3,22 puncte procentuale. Marja de eroare creşte la 3,47 puncte pentru întrebările referitoare la dezbatere, care au fost adresate unor 796 de alegători.

Cu numai o lună înainte de ziua alegerilor, 3 noiembrie, fereastra preşedintelui pentru schimbarea traiectoriei cursei electorale se îngustează.

Nu numai că poziţia lui Biden este constantă în sondaje, ci campania democrată înregistrează unele dintre cele mai ridicate contribuţii de fonduri atrase vreodată. Oficiali ai campaniei Biden au spus că au atras 3,8 milioane de dolari prin intermediu ActBlue în ultima oră a dezbaterii, un record pentru site-ul respectiv.

Susţinătorii lui Trump afirmă în schimb că şi Hillary Clinton a avut în plus aproape 3 milioane de voturi faţă de Trump, dar a pierdut în Colegiul Electoral, ca urmare a unor înfrângeri la limită în statele indecise.

În unele dintre aceste state, Biden este înaintea lui Trump în sondaje, chiar dacă are un avans mic.

Potrivit RealClearPolitics, care urmăreşte sondajele din Florida, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Carolina de Nord şi Arizona, Biden are în medie un avantaj de 3,5 puncte în faţa lui Trump.


blank