Cultura, Stiri

Dem Rădulescu, asul comediei româneşti. Au trecut 14 ani de la moartea “Bibanului” – MOMENTE MEMORABILE

Au trecut 14 ani de când marele actor Dem Rădulescu a părăsit scena vieţii. Bibanu, cum fusese poreclit încă din adolescenţă, a murit pe 17 septembrie 2000, cu mai puţin de două săptămâni înainte să împlinească 69 de ani. Marele actor de comedie a smuls milioane de râsete şi aplauze de-a lungul carierei şi a lăsat în urmă preţuirea celor care l-au iubit, precum şi admiraşia şi aprecierea tinerilor care vor să-i calce pe urme.

dem-radulescu_73500000

“Bibanu”, aşa cum fusese poreclit Dem Rădulescu, încă din adolescenţă, s-a născut pe 30 septembrie 1931, la Râmnicu-Vâlcea, într-o familie de negustori. Actorul a povestit cine i-a pus porecla.

“Tata era negustor de peşte… Avea un magazin mare de peşte în piaţa din Vâlcea. Fratele meu mai mare a luat într-o zi un biban frumos, l-a învelit într-un ziar şi l-a dus la şcoală, cu gândul să i-l dea profesorului, ca să-l arate ca material didactic elevilor. Mai întâi lui i-au spus copiii «Bibanu’». După aia mi-au zis «Fratele lu’ Bibanu’», pe urmă porecla s-a prins de mine”, povestea actorul.

Înainte de a deveni actor, Dem Rădulescu a avut o promiţătoare carieră în box. A câştigat chiar şi concursuri de amatori în cadrul categoriei “mijlocie”.

Fascinaţia teatrului a fost însă mult mai mare.

“Veneau trupe de teatru la Râmnicu-Vâlcea, cu mari actori ca George Vraca, Grigore Vasiliu Birlic, Radu Beligan, care era tânâr pe-atunci. Când sosea trupa lui Tănase, venea lumea de la ţară cu căruţele, ca la Maglavit, la Petrache Lupu”, îşi amintea, mai târziu, actorul.

A debutat ca amator la vârsta de doar 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării. După absolvirea liceului, “Bibanu” a intrat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică pe care l-a absolvit în 1954. Doi ani mai târziu, a fost remarcat de marele regizor Sică Alexandrescu în rolul banditului Rijikov, din piesa “Steaguri pe turnuri”, pentru care e răsplătit şi cu un premiu de interpretare.

De atunci, cariera lui a fost una glorioasă. Caracterizat de regizorul Liviu Ciulei drept “un actor de geniu”, Dem Rădulescu a jucat în peste 50 de filme, zeci de piese de teatru şi producţii de televiziune.

Dem Rădulescu a fost nu doar unul dintre marii actori de comedie ci şi un profesor exigent, dar şi foarte iubit al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale” din Bucureşti. A format zeci de generaţii de noi actori.

Dem Rădulescu fost căsătorit prima dată cu actriţa Paula Rădulescu! Dragostea lor s-a stins uşor-uşor, iar cei doi au divorţat. Bibanu’ s-a recăsătorit apoi cu eleva sa de la I.A.T.C., actriţa Adriana Şchiopu. Din dragostea lor a rezultat Irina, unica fiică a marelui actor.

Irina avea doar 13 ani când tatăl său, marele Dem Rădulescu, a plecat dintre noi. Acum Irina joacă pe scena Teatrului Mic, alături de actori cunoscuţi cum a fi Gheorghe Visu sau Cristi Iacob. Deşi nu a apucat să o mai vadă urcând pe scenă, Irina ştie că tatăl ei ar fi fost foarte mândru de ea.

Inima “Actorului de geniu” a încetat să mai bată în dimineaţa zilei de 17 septembrie 2000, cu mai puţin de două săptămâni înainte să împlineasca 69 de ani. Umorul lui trăieşte însă şi acum.