violul-uneori-este-legitim-uneori-este-injust-declaratia-socanta-facuta-de-un-ministru-18484225

Un ministru regional din partidul de guvernământ al premierului indian Narendra Modi vrut să denunţe violul ca o ‘infracţiune socială’, dar s-a împotmolit, precizând că este un act care, în funcţie de bărbaţi sau femei, ‘uneori este legitim, uneori este injust’, relatează Reuters şi The Guardian.

Această declaraţie controversată survine după ce liderii politici din statul Uttar Pradesh, unde două fete, verişoare, în vârstă de 12 şi 14 ani au fost violate şi spânzurate săptămâna trecută, s-au confruntat cu critici pentru că nu au vizitat locul unde a avut loc tragedia şi pentru că au acuzat mass-media că au amplificat cazul.

Cu toate acestea, Babulal Gaur, un politician regional din Partidul Bharatiya Janata (BJP), condus de premierul indian, a declarat că infracţiunea de viol poate fi luată în considerare doar dacă este raportată la poliţie.

‘Este o infracţiune socială care depinde de bărbaţi şi femei. Uneori este legitimă, uneori este injustă’, a afirmat Gaur, ministru responsabil pentru lege şi ordine în statul Madhya Pradesh, condus de BJP.

‘Până când nu este o plângere, nimic nu se poate întâmpla’, a precizat el reporterilor.

Gaur şi-a exprimat, de asemenea, simpatia faţă Mulayam Singh Yadav, şeful partidului regional Samajwadi care conduce statul Uttar Pradesh. În recentele alegeri, Mulayam a criticat modificările legislative care prevăd pedeapsa cu moartea pentru viol, declarând ‘Băieţii comit greşeli: vor fi spânzuraţi pentru viol?’

BJP a respins comentariile lui Gaur, explicând că ele exprimă o părere personală, nu opinia partidului.

Pe de altă parte, Modi, investit în funcţia de prim-ministru săptămâna trecută, după o victorie răsunătoare în alegeri, nu a făcut până în prezent niciun comentariu cu privire la dubla crimă din satul Katra, la jumătate de zi de condus la est de New Delhi.