Featured, Politic

Decizia ministrului Sănătăţii în cazul copilului în comă, externat din spital. Ce spune Pintea despre factura dată părinţilor

Băiatul de nouă ani, care ar fi fost trimis acasă de medicii de la Spitalul Municipal din Oradea, deşi se află în comă, va fi transferat la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală, în cursul zilei de vineri, cu un elicopter SMURD, potrivit informaţiilor oferite de Ministerul Sănătăţii.

În cursul zilei de vineri, va ajunge la Bucureşti, la Spitalul Bagdasar-Arseni, cu un elicopter SMURD, băieţelul de 9 ani din Oradea pe care medicii l-au externat deşi se află în comă.

Potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, părinţii băiatului i-au acuzat pe reprezentanţii Spitalului Municipal din Oradea că, la externare, li s-a cerut să plătească toate zilele de spitalizare.

„Părintelui nu i s-a prezentat factura, i s-a prezentat un decont de cheltuieli pe care orice spital este obligat sa il anexeze scrisorii medicale sau biletului de externare. A fost prezentat acest decont de cheltuiele pe perioaada de spitalizare, din iunie până în septembrie 2017, 13.000 de lei. Eu declar clar că părinţii nu trebuie să plătească. Copilul trebuie îngrijit, este în stare vegetativă. În mod normal, statul trebuie să le asigure acestor pacienţi îngrijirea pe termen lung în instituţii specializate. Din păcate, astfel de instituţii sunt prea puţine, există tipul de îngrijiri paleative, se vor găsi soluţii”, a explicat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Pintea a subliniat că atunci când părinţii s-au întors cu băiatul la spital pentru o evaluare, discuţiile cu medicii au degenerat.

„Copilul a fost readus la spital pentru că avea nevoie de îngrijiri speciale, schimbarea sondei nazo-gastrice care se înfundase şi, în acel moment, se pare că au avut loc nişte discutii neprincipiale între medici şi părinţii copilului. Punctul meu de vedere este că niciun părinte nu este pregătit să îngrijească un copil în acea stare. Cadrele medicale trebuie să manifeste empatie. Părintele nu trebuie certat când merge cu copilul la medic, trebuie îndrumat. A fost un incident, părintele s-a supărat, dar nu se pune problema plăţii”, a adăugat Sorina Pintea.

Întrebată dacă va trimite corpul de control, Pintea a răspuns că „Nu am niciun motiv pentru că spitalul, din punct de vedere legal, a acţionat legal”.

blank