Decizia luată
Featured, Politic

Decizia luată după întâlnirea lui Klaus Iohannis cu liderii PNL – guvern minoritar

Decizia luată după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis care s-a întâlnit joi seară cu premierul desemnat Nicolae Ciucă și cu Florin Cîțu, la o vilă de protocol din București, iar concluzia, este că Guvernul Ciucă va fi unul minoritar, format de PNL și UDMR.

Decizia luată după întâlnirea avută între PNL si Iohannis este guvernul Ciucă va fi unul minoritar, format de PNL și UDMR, au declarat surse politice. Decizia a fost luată în cadrul întâlnirii dintre președintele Klaus Iohannis și liderii PNL, care a avut loc joi seara la Vila Lac 3.

Concret, acest lucru înseamnă că nu vor mai fi purtate negocieri pentru intrarea la guvernare a celor de la USR.

PSD anunță, pe căi oficiale și neoficiale, că nu va vota în Parlament un guvern minoritar.

Liberalii au discutat pe parcursul zilei despre împărțirea portofoliilor într-un guvern minoritar PNL-UDMR și persoanele care vor urma să fie nominalizate în executiv.

Conducerea PNL urmează să se reunească vineri, la ora 11:00, într-o ședință a Biroului Executiv Național pentru a decide soarta Guvernului Ciucă, cu doar o zi înainte de termenul-limită până la care premierul desemnat trebuie să depună în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare.

Pentru învestirea guvernului, Nicolae Ciucă are nevoie de 234 de voturi. În acest moment, PNL și UDMR se mai bazează pe cel mult 158 de voturi, după ce mai mulți liberali, în frunte cu Ludovic Orban, au anunțat că părăsesc grupul parlamentar al partidului, și cel mai probabil nu vor vota guvernul.

Celor 158 de voturi li s-ar putea adăuga 18 voturi ale minorităților naționale, însă tot ar mai fi nevoie de aproape 60 de voturi.

Cum ar putea arăta guvernul Ciucă
În Executiv ar putea intra Florin Roman, propus la Ministerul Economiei, sau Cristian Bușoi, la Ministerul Transporturilor. Pentru același minister este luat în calcul și fostul secretar general al partidului, Robert Sighiartău.

De asemenea, la Ministerul Sănătății ar urma să fie propus Nelu Tătaru.

Mai mulți miniștri care au făcut parte din Guvernul Cîțu vor fi propuși pe aceleași portofolii și în Guvernul Ciucă. Printre ei se numără Raluca Turcan, Virgil Popescu, Sorin Cîmpeanu, Bogdan Aurescu sau Lucian Bode.

La Ministerul Agriculturii ar putea fi propus Daniel Constantin, în timp ce mai multe portofolii sunt încă discutate.

Cei de la UDMR ar urma să primească, pe lângă cele trei ministere pe care le ocupă în prezent, și ministerul Fondurilor Europene, însă liderii UDMR sunt nemulțumiți că strategia PNL este greșită și aceștia nu reușesc să găsească voturi în Parlament astfel încât să fie învestit guvernul.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă urmează să depună sâmbătă la Parlament lista de miniștri și programul de guvernare.

blank