După ce bilanțul morților puse pe seama complicațiilor cauzate de îmbolnăvirea de COVID-19 indica marți, 19 mai 2020, nu mai puțin de 1.179 decese la 24 de ore, frica de coronavirus s-a instalat, astfel că Brazilia a autorizat utilizarea a clorochină pentru a trata chiar și cazurile ușoare de infecție cu SARS-CoV-2.

Până în prezent, medicamentele destinate tratării malariei – clorochină şi hidroxiclorochină – au fost utilizate doar pentru pacienţii bolnavi de COVID-19 care prezentau simptome grave.

Cu toate acestea, în prezent, ministerul brazilian al Sănătăţii a autorizat utilizarea lor şi pentru simptome uşoare, potrivit informaţiilor difuzate de portalul de ştiri brazilian G1.

Instituția guvernamentală citată a precizat prin vocile sale oficiale că nu există încă o dovadă privind „beneficiul lipsit de echivoc al acestor medicamente în tratarea COVID-19”, însă că prescrierea lor poate fi decisă doar de medic, cu consimţământul pacientului.

Jair Bolsonaro, președintele Braziliei, care a fost criticat pentru că nu a sprijinit restricţiile stricte şi pentru deciziile de a relua activitatea economică, a pledat pentru utilizarea clorochinei în tratarea noului coronavirus.

Citeste si...
Guvernatorii mai multor state din SUA îl acuză pe Trump că a mințit în legătură cu distribuția de vaccinuri anti COVID

Aproape 18.000 de decese
Până la această oră, statul sud-american are un bilanț total de 17.971 decese cauzate de noul coronavirus.

Bilanţul zilnic al morţilor este cel mai mare după cele înregistrate în SUA, Franţa, China şi Marea Britanie, mai scrie sursa citată.

Brazilia ocupă în prezent locul trei în lume ca număr de cazuri de COVID-19 şi pe locul şase ca bilanţ al deceselor, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins.

Cifra reală a persoanelor infectate se crede însă că este mult mai mare, ca urmare a testelor insuficiente efectuate, notează DPA.

Ministrul sănătăţii Nelson Teich, care a avertizat în privinţa efectelor secundare ale clorochinei, a demisionat săptămâna trecută.

El a deţinut această funcţie pentru mai puţin de o lună, după ce predecesorul său şi-a prezentat şi el demisia.