Germania abator
Featured, International

De la 1 ianaurie, Germania interzice angajarile în industria cărnii prin firmele de intermediere

Germania interzice de la 1 ianuarie subcontractarea pentru angajații din sectorul de procesare a cărnii. Guvernul de la Berlin onorează astfel promisiunea făcută în primăvară, după explozia de cazuri COVID-19 din abatoarele și fermele germane și ieșirea la iveală a condițiilor improprii de muncă și locuire, dar și a modului în care erau angajați oamenii în acest domeniu.

„Vom pune capăt acordurilor de subcontractare în industria de prelucrare a cărnii începând cu data de 1 ianuarie 2021”, a anunțat vineri ministrul german al Muncii, social-democratul Hubertus Heil.

Interzicerea subcontratării vizează abatoarele și măsura va fi extinsă și la atelierele care procesează carnea.

Proiectul de lege prevede de asemenea interzicerea contractelor de muncă temporare în abatoare. În plus, vor fi impuse şi noi obligaţii în materie de locuri de cazare pentru muncitori, precum şi controale mai frecvente din partea autorităţilor.

Potrivit statisticilor, în domeniu lucrează 200.000 de oameni, și dintre ei, între 50 și 80 la sută au fost angajați prin subcontractare, ceea ce nu le asigură suficientă protecție față de abuzurile angajatorilor. Iar cea mai mare parte a acestor angajați provin din Europa de Est, inclusiv din România.

Scandalul subcontractărilor, al înghesuielii din zonele de locuit și a lipsei unei protecții sanitare a izbucnit în primul val al pandemiei. În iunie, aproape 6.500 de angajați din industria de procesare a cărnii, printre care 1.000 de români, s-au infectat cu noul coronavirus, din cauza condițiilor precare de igienă și locuire din zonele unde erau cazați.

Cum ajungeau românii să lucreze în abatoarele germania
Practic, această interdicţie va pune capăt unei practici foarte răspândite în abatoarele germane prin care mâna de lucru venită din Europa de Est era angajată de companii din ţările respective, iar ulterior muncitorii erau „detaşați” în Germania prin intermediul unor „contracte de prestări servicii”. Graţie acestui sistem, companiile germane aveau foarte puţine obligaţii sociale sau sanitare faţă de muncitorii pe care, oficial, nu ele îi angajaseră.

„Acest sistem organizează iresponsabilitatea”, a comentat ministrul Hubertus Heil.

Propus în luna mai a acestui an, proiectul privind interzicerea subcontractării a provocat tensiuni în coaliţia guvernamentală din Germania, între social-democraţii de la SPD, care au stat la originea proiectului, şi creştin-democraţii de la CDU, care se tem că va fi afectată competitivitatea sectorului, bazată pe costuri de producţie foarte reduse, scrie Agerpres.

În luna iunie a acestui an, peste 1.500 de lucrători ai abatorului companiei Toennies din districtul Guetersloh au fost infectaţi cu noul coronavirus, mulţi dintre ei fiind români. Acest focar a forţat izolarea a circa 670.000 de persoane în respectiva zonă. Descoperirea focarului de coronavirus la acest abator a declanşat o dezbatere cu privire la standardele din industria alimentară din Germania, precum şi cu privire la dependenţa de mână de lucru a muncitorilor imigranţi, în special din România.


blank