Politic, Stiri

De ce am trecut prin 5 ani de criza?!

In timp ce bancile americane se prabuseau una cate una, in Romania nimeni nu parea sa isi faca griji, ba dimpotriva, premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, chiar anunta o crestere economica fara precedent. Toti romanii, inclusiv presedintele, se bucurau ca bancile noastre rezista in fata „apocalipsei” economie, care parea sa fie numai la televizor. Insa nu a fost asa.

De ce nu am stiut de criza? Este foarte simplu. Urmau alegerile si politicienii nici de o parte nici de cealalta nu se riscau sa piarda increderea votantilor, oferind pomeni electorale in locul atentionarilor.

criza-economicaCriza a inceput sa se faca simtita in State inca din anul 2007, insa nici pana in primavara lui 2008, premierul Tariceanu nu era ingrijorat. „Personal, va spun, nu mi-e foarte teama de ceea ce se intampla pe pietele financiare mondiale, aceasta turbulenta, cum a fost numita intr-un limbaj eufemistic”.

La numai cateva luni mai tarziu, dupa anuntul privind falimentul Lehman Brothers, premierul gasise deja beneficiile crizei de peste hotare: „S-ar putea sa aiba si efecte pozitive, pentru ca o serie de active imobiliare din Statele Unite se vor ieftini si s-ar putea sa fie romani dispusi sa cumpere in America”, declara atunci Tariceanu pe un ton optimist.

Si daca mergeau toate bine in tara si se si apropiau alegerile parlamentare, politicienii au inceput sa ofere poporului pomeni electorale pentru a le lua ochii de la situatia din lume, presedintele PSD fiind mai mult decat generos cu romanii din strainatate. „Pentru tinerii care se intorc in tara si doresc sa porneasca o activitate in mediul rural, un grant de 20,000 de euro din partea Guvernului roman”, potrivit lui Mircea Geoana.

Dar in perioada aceea, premierul anunta cresteri in toate domeniile: „De la 1 octombrie, pensiile in sistemul public si la agricultori vor fi majorate. Cei care au venituri reduce vor primi o subventie suplimentara majorata cu 12,5% pentru incalzire”. Si chiar credea ca are de unde sa dea, iar presedintele il sustinea: „Sistemul bancar romanesc este solid”.

Era un timp in care toti politicienii, indiferent de partid, erau cat se poate de generosi: votau in Parlament cresterea salariilor profesorilor cu 50%, lege promulgata de presedinte, chiar daca premierul se impotrivea.

imagine1632_35822200Si totusi, televiziunile incercau sa alarmeze populatia, insa politicienii mereu ii asigurau pe romani ca se impacienteaza inutil.

La inceputul anului 2009, insa, politicienii au inteles ca nu mai pot ignora criza, dar bineinteles dupa ce trecuseara alegerile.

„Ati gasit vreo afirmatie de-a mea in care spun ca nu este criza in Romania? Spun doar ca manifestarea crizei in Romania nu va fi la fel de puternica, asa cum se manifesta ea in alte tari”, declara presedintele Traian Basescu.

Dar nu a fost asa. Anul 2009 s-a incheiat chiar dezastruos pentru Romania cu 7,1% scadere economica. Ne aflam pe locul patru in topul statelor cu cea mai mare scadere a Produsului Intern Brut si totusi, in pragul urmatoarelor alegeri (prezidentiale, de data aceasta), politicienii au uitat din nou problemele si au pierdut grija care trebuia avuta intr-o astfel de perioada.

„Romania a depasit stadiul la care era extrem de vulnerabila. Dupa criza, mai rau nu ne poate fi. Deja varful crizei s-a depasit”, declara presedintele.

Dupa cel putin doi ani critici, romanii nu si-au revenit nici acum complet. Efectele crizei s-au resimtit cel mai mult in 2009 si 2010, cand somajul a crescut si salariile din sectorul public au fost taiate.

 

blank