Economic, Stiri

„DE CE se apreciază LEUL”, explică Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR

jt (6)

Leul s-a întărit semnificativ în ultima săptămână, cursul anunţat de BNR pentru euro coborând pentru prima dată în ultimele 10 luni la valoarea de 4,39 lei.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR spune că această apreciere a leului peste aşteptări nu este determinată de rezultatele economice ale ţării, nici de o intervenţie a Băncii Centrale, ci există o altă explicaţie.

„De unde acest urcuş, încet dar persistent al monedei noastre? Intră capitaluri. E criză în Ucraina, pleacă bani de acolo, dar nu se duc în Turcia. Probabil că vin la noi”, ecplică Adrian Vasilescu într-un articol publicat în Ziarul Financiar.

Potrivit lui Adrian Vasilescu, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a precizat că nu-şi doreşte întă­rirea leului, efectele acestei aprecieri nefiind pe placul Băncii Centrale şi nici benefice 100% pentru economie.

LEUL sare peste praguri psihologice. După ce, în ianuarie şi începutul lui februarie, a avut momente pre­lun­gite de depreciere, cursul marcând şi niveluri de 4,50 de lei pentru 1 euro, a început încet să urce.

De fapt, 1 euro a început să se vândă cu tot mai puţini lei: 4,49; 4,48; 4,47… şi tot aşa, până când, în zilele din urmă, evoluţiile au tins de la 4,43 la 4,40 ajungând, marţi, la 4,39 lei pentru 1 euro, spune Vasilescu.

Care sunt efectele aprecierii leului? „Mulţi se bucură. Leul, având numeroase momente de apreciere, o mare parte a populaţiei, care a luat credite în valută în etapele de depreciere, a ieşit în câştig… Se mai bucură, acum, importatorii. şi sunt ceva mai trişti exportatorii, dacă nu s-au protejat la timp”.

Intervine sau nu BNR? „Un lucru rămâne clar: BNR îşi păstrează dreptul de a interveni. Oricând… dacă împrejurările o cer. Fără să aibă însă o ţintă de curs. Ţinta este stabilitatea pieţei valutare”, mai scrie Vasilescu.

blank