De ce
Actualitate

De ce s-a opus Germania ca tancuri de 26.000.000$ bucata să vină în România? Ce misiune aveau?

De ce s-a opus Germania ca tancuri de 26.000.000$ bucata să vină în România? Ce misiune aveau? Proiectul „mobilitate militară” este un fel de Shengen militar şi e discutat de mai bine de 10 ani.

De ce s-a opus Germania ca tancuri de 26.000.000$ bucata să vină în România? Ce misiune aveau? Proiectul „mobilitate militară” este un fel de Shengen militar şi e discutat de mai bine de 10 ani, în cadrul NATO.

Ţările europene se luptă ca acesta să devină realitate, în pofida amenințării rusești. Aceasta este o poveste a nivelului de cooperare dintre țările europene, în ceea ce privește mobilitatea militară. La sfârșitul anului 2022, Franța încerca să-și consolideze capacitățile în Europa de Est.

Aici era desfășurată, ca parte a misiunilor Lynx și Aigle. Pentru aceasta, armata dorea să transfere tancuri Leclerc, în România. Cea mai directă cale este prin Germania.

Problema este că nemții blochează acest transport cu camioane, din cauza… codului lor rutier”

Această poveste a fost spusă într-o audiere parlamentară din noiembrie 2023, de Thierry Poulette, comandantul Centrului de Sprijin pentru Operațiuni și Livrare (CSOA).

De ce

Foto: Profimedia Images

„Germania a refuzat permisiunea de trecere a transportoarelor franceze, invocând reglementări europene și o greutate prea mare pe osie”. Transportorul are 37 de tone și un tanc 56 de tone.

În cele din urmă, tancurile au ajuns în România cu trenul, la timp, conform Armatei. Un mod de transport preferat, deoarece „azi, 75% din resursele transportate pe flancul estic al Europei sunt pe calea ferată”, conform Le Point.

Franța nu este singura care se confruntă cu aceste dificultăți. Toate țările europene se confruntă cu acest lucru, de câțiva ani.

blank