Actualitate, Stiri

De ce nu vor ruşii porc românesc

În schimb, porcii şi vacile româneşti vor ajunge tocmai în China

287367_carne_cal_ap_90786200

 Piaţa din Rusia trebuie deblocată pentru exporturile de carne din România, asemeni celei din China, unde pot fi livrate din acest an bovine vii şi produse din carne de porc. Produsele noastre alimentare sunt competitive şi pot să facă faţă pe oricare din pieţele lumii, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

‘Exporturile pe această zonă nu sunt foarte multe şi apreciez eforturile pe care le-aţi făcut pentru a deschide noi pieţe. Sunt conştient că rolul ministerului nu este doar să plătească subvenţiile în fiecare an, ci să-şi întărească tot mai mult politicile şi una dintre ele se referă la deschiderea de noi pieţe pentru produsele româneşti. Vom pune în continuare presiune pe piaţa din Rusia pentru că produsele noastre pot să facă faţă, sunt competitive pe oricare din pieţele lumii, inclusiv în Rusia. Aici nu vorbim despre chestiuni politice, ci despre chestiuni economice şi cred că din acest punct de vedere se poate deschide orice piaţă”, a precizat Constantin.

Acesta a subliniat succesul României din acest an în ceea ce priveşte deschiderea pieţei din China pentru carne şi produse din carne de porc, dar şi cu bovine vii.

În data de 30 august 2013, România şi China au semnat un Memorandum de Înţelegere privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor, care oferă producătorilor români posibilitatea de a intra cu carne şi produse din carne de porc, dar şi cu bovine vii pe o piaţă de două miliarde de locuitori şi cu o cerere imensă de produse alimentare.

Pentru firmele româneşti din industria alimentară, dar şi pentru crescătorii de animale, semnarea acestui memorandum reprezintă şi o garanţie pentru începerea exporturilor către alte ţări terţe, cum ar fi Vietnam, Hong Kong şi Algeria.

În schimb, deblocarea exporturilor de produse alimentare pe piaţa rusă ridică probleme, în condiţiile în care nicio o companie românească din cele 12 unităţi de producţie şi procesare din România, evaluate în toamna lui 2012, nu a primit aviz favorabil din partea autorităţilor veterinare din Federaţia Rusă, deşi toate erau agreate pentru export pe piaţa Uniunii Europene.

blank