Universul are o limită de viteză
Featured, Life

De ce nu vom putea călători cu viteze mai mari decât cea a luminii. Astrofizician: Universul are o limită de viteză

Universul are o limită de viteză și se pare că nu o putem ocoli, spune astrofizicianul Adam Becker. El explică de ce nu vom putea călători cu viteze mai mari decât cea a luminii.

De ce nu vom putea călători cu viteze mai mari decât cea a luminii. Astrofizician: Universul are o limită de viteză

„Am copilărit cu Star Trek. Pe atunci credeam că este un documentar despre viitor și că vom putea găsi modalități prin care să călătorim mai repede decât lumina. Apoi am învățat mai multă fizică și am fost foarte supărat”, spune astrofizicianul, citat de BBC.

„Dacă vrei să ajungi la viteza luminii, ai nevoie de forță. Este un lucru despre care Isaac Newton a vorbit încă de acum câteva sute de ani. El spunea că un obiect în mișcare va rămâne în mișcare, iar un obiect care staționează va rămâne în staționare dacă asupra lui nu se acționează cu o forță exterioară. Iar o forță exterioară cu o sursă de energie este necesară pentru schimbarea vitezei. Cu cât vrei să ai o viteză mai mare, cu atât ai nevoie de mai multă forță”, a spus Becker.

„Iar teoria relativității spune că, cu cât ești mai aproape de viteza luminii, ai nevoie de mult mai multă energie. Iar pentru a ajunge la viteza luminii cu o masă mai mare de zero, ai nevoie de o cantitate infinită de energie pentru a ajunge la viteza luminii. Iar pentru a depăși viteza luminii, e imposibil să obții suficient de multă energie”, a adăugat el.

Pe de altă parte, dacă ar exista ceva care circulă cu o viteză mai mare decât a luminii, i-ar fi imposibil să încetinească, pentru că ar avea nevoie de o cantitate infinită de energie pentru a-și reduce viteză, spune Becker.

Mai mult, dacă ceva ar merge mai repede decât lumina, ar emite radiații.

„Ar fi ca un boom sonic. Atunci când avioanele depășesc viteza sunetului, se aude un boom sonic. Același lucru s-ar întâmpla la depășirea vitezei luminii, ai avea un boom vizual. Iar ceva care ar călători mai repede decât lumina ar pierde energie, astfel că ar merge și mai repede, pierzând și mai multă energie. Ar fi o buclă infinită de cantități uriașe de radiații care ar fi eliberate de acel obiect care ar merge mai repede decât lumina”, explică Becker.

Mai mult, dacă ar fi posibil acest lucru, am putea trimite semnale înapoi în timp, adaugă el.

Pe de altă parte, astrofizicianul spune că nu există nicio limită dar universul are totuși o limită de viteză teoretică la care am putea ajunge și că ne-am putea apropia de viteza luminii, ceea ce ar permite omenirii să călătorească în spațiu.

„Dar dacă ai face o astfel de călătorie, la întoarcere vor fi trecut miliarde de ani pe Pământ”, adaugă Becker.

blank