Actualitate, Stiri

De ce au votat-o românii pe Conchita Wurst?

34 (11)

Conchita Wurst, reprezentanta Austriei la Eurovision 2014, a câştigat marele trofeu în ciuda aşteptărilor ei, dar şi ale multora care nu s-au gândit o clipă că să-ţi pui perucă şi rochie, să te machiezi impecabil, dar să nu renunţi la barbă este cheia succesului la un concurs tradiţionalist.

Surprinzător a fost chiar şi că România – ţară care nu s-a remarcat printr-un nivel al toleranţei prea ridicat în ceea ce priveşte minorităţile sexuale – a acordat Austriei, implicit Conchitei Wurst, 8 puncte. Cum s-a ajuns aici?

O explicaţie vine de la Mădălin Voicu, unul dintre membrii juriului internaţional al Eurovision. Muzicianul nu a contestat compoziţia interpretată de Conchita, şi nici prestaţia ei muzicală, însă, din punctul său de vedere, nu piesa Austriei, “Rise Like a Phoenix”, a fost cea mai bună din concurs. “Au mai fost şi alţii buni: Belarusul, Olanda, Suedia au avut piese foarte bune”, este de părere Mădălin Voicu.

34 (1)

Acesta a subliniat că rezultatul de anul acesta de la Eurovision este rezultatul unei promovări agresive, a contextului politic actual, dar mai ales a unei puternice mobilizări din partea comunităţilor LGBT (lesbiene, homosexuali, bisexuali şi transsexuali) din întreaga Europă, inclusiv din România.

“Nu suntem noi cei mai toleranţi din Europa, dar avem şi noi homosexualii noştri. Deci nimeni nu-i perfect”, a spus Mădălin Voicu pentru Libertatea.ro.

Să înţelegem de aici că reprezentanta Austriei a fost votată mai mult de către românii reprezentanţi sau simpatizanţi ai comunităţii LGBT, în încercarea de a demonstra tuturor că suntem toleranţi?

“Nu vreau să zic că este o conspiraţie, dar este o organizare deocamdată tacită, dar din ce în ce mai virulentă pentru susţinerea, promovarea şi încurajarea acestor forme de manifestare atipică în ceea ce priveşte relaţia interumană”, a explicat Mădălin Voicu fenomenul votului în masă pentru Austria şi Conchita Wurst

CUM S-A VOTAT din România?
Juriul de cinci experţi români care au votat anul acesta a fost format din Mădălin Voicu, Mirela Fugaru, Mihai Stoica, Călin Geambaşu şi Nicoleta Matei (Nico). Votul lor a contat în proporţie de 50%, restul punctelor provenind din votul publicului.

În ansamblu, cele mai multe televoturi ale românilor au mers pentru Ungaria, urmate de cele pentru Austria. Juriul însă a considerat că ţările cele mai bune de la Eurovisionul de anul acesta au fost Danemarca, Suedia şi Germania, iar cele mai slab clasate, Rusia şi Franţa.

34 (10)

Conchita, mesaj pentru Putin
Succesul Conchitei Wurst nu a fost apreciat chiar de toată lumea. Mai mult chiar, austriacul a fost puternic ironizat de mai marii de la Moscova, în condiţiile în care se ştie că ruşii nu stau tocmai bine la capitolul toleranţă a minorităţilor sexuale.

De altfel, înainte de Jocurile Olimpice de la Soci, din această iarnă, Rusia a fost locul de desfăşurare a numeroase manifestări de susţinere a drepturilor persoanelor cu orientări homosexuale şi de condamnare a politicii antigay de la Kremlin. În încercarea sa de a câştiga un important capital de simpatie din partea tradiţionaliştilor ruşi, conducerea de la Moscova a adoptat o serie de legi prin care era condamnată “propaganda gay”.

Astfel că, în seara victoriei de la Copenhaga, Conchita Wurst s-a transformat într-un ambasador internaţional al comunităţii LGBT şi a transmis un mesaj ţintit către Kremlin:

”Nu ştiu dacă Putin se uită, însă, dacă da, cred că am spus-o deja foarte clar. Suntem de neoprit!”, a spus transsexualul.

“Cred că, în seara asta, Europa ne-a unit în spiritul respectului şi a toleranţei”, a mai spus Conchita în mesajul pentru Putin.