International, Stiri

David Cameron, lobby-stul firmelor de exploatare a gazelor de şist?!

Gazele de şist, o miză uriașă pentru UE

david_cameron

 David Cameron, premierul britanic, a discutat vineri cu şapte dintre omologii săi europeni, prezenţi la summitul european de la Bruxelles, şi le-a cerut să reducă birocraţia prin simplificarea legislaţiei în domeniul gazelor de şist, transmite AFP.

Planul în 30 de puncte prezentat de David Cameron este destinat creşterii competitivităţii companiilor europene în domeniul gazelor de şist însă mai multe voci s-au ridicat pentru a denunţa o iniţiativă care riscă să pună sub semnul întrebării normele ecologice şi sociale în vigoare în UE. Cu excepţia şefului Guvernului italian, Enrico Letta, numai lideri de dreapta, printre care cancelarul german Angela Merkel, au participat la reuniunea organizată de David Cameron.

Proiectul susţinut de David Cameron, intitulat ‘cut EU red tape’ (reduceţi povara birocratică în UE) cere Uniunii Europene să vegheze ca legile cu privire la protecţia mediului să nu majoreze costurile pentru companii şi de asemenea să se abţină să prezinte noi propuneri legislative cu privire la gazul de şist.

Fracturarea hidraulică este singura tehnică disponibilă în acest moment pentru a extrage gazele de şist. Potrivit activiştilor de mediu, această tehnică ce constă în a injecta în roci, la înaltă presiune, cantităţi enorme de apă cu nisip şi aditivi pentru a elibera gazele poate polua pânzele freatice, fragiliza solul şi chiar favoriza seismele.

blank
blank