Actualitate, Featured

Dăncilă se încăpăţânează şi susţine că va propune alt candidat pentru funcţia de comisar european

Premierul Viorica Dăncilă spune că va face o nouă propunere pentru postul de comisar european. Ea a dat și un răspuns la invitația președintelui Klaus Iohannis la consultări în vederea nominalizării unui nou comisar, după ce Rovana Plumb a fost respinsă în Comisia Juridică a Parlamentului European.

„Vedem o luptă acerbă pe care au pornit-o unii români cu tara si poporul lor, vedem cum Constituția este călcată în picioare de șeful statului, vedem cum ține blocată activitatea Guvernului. Vedem campanii de imagine sterile, care nu porduc niciun efect pentru români”, a spus Viorica Dăncilă.

„Noi vom face o nouă propunere de comisar european. Iar în ceea ce privește invitația la consultări adresată de președinte, îi răspund că voi veni de îndată, același “de îndată” cu care și dumnealui a decis să numească miniștrii interimari – conform deciziei CCR care a stabilit că președintele a încălcat Constituția”, a spus ea.

Viorica Dăncilă insistă că Rovana Plumb nu e în conflict de interese, conform legislației naționale.

„Comisia JURI, prin decizia sa de astăzi, se află la originea unui conflict între legislația națională din România și cea europeană, conflict ce depășește competențele înscrise în Regulamentul de Procedură al Parlamentului, precum și în Tratatul UE. Conform legislației naționale, Rovana Plumb nu se află în niciun conflict de interese. În legislația europeană, un astfel de cadru nu numai ca nu este clar reglementat, dar situația sa a fost supusă unui joc politic ce lasă loc de interpretări. Nu există un conflict dovedit, nu există un motiv solid pentru această respingere”, a spus Dăncilă.

Ea susține că respingerea din Comisia Juri este rezultatul unei „campanii de denigrare și un atac asupra candidatului propriei țări de-o agresivitate fără margini și o lipsă de rațiune totală”.

„Și să nu uităm nici de lobby-ul negativ exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloș, împotriva României. Să nu uităm că președintele Comisiei JURI este membru al grupului condus de domnul Cioloș. Să-l întrebăm și pe domnul Dacian Cioloș ce demersuri a întreprins în acest sens și care este mai exact influența dumnealui în ceea ce privește decizia de astăzi”, a continuat Viorica Dăncilă.

Dăncilă: Moțiunea nu va trece
Premierul Viorica Dăncilă spune că moțiunea de cenzură pe care opoziția a anunțat că o va depune săptămâna aceasta nu va trece.

„Partidele de dreapta, oamenii noi, care s-au chinuit luni de zile să se pună de acord pentru textul moțiunii de cenzură și dărâmarea guvernului – la fel de haotic ca acum 3 luni, la fel de slab, la fel de dăunător pentru români și societate. Am mai văzut acest film. Filmul veșnicei moțiuni, care, până acum, mai degrabă a dărâmat și dezbinat opoziția decât guvernul.

Au mai încercat acest lucru și s-au făcut de râs la vot. Pentru că nu toți parlamentarii stau încolonați în spatele așa-zisului viitor premier, domnul Orban. Nu toți se regăsesc în proiecția de austeritate a opoziției, de tăieri masive din veniturile oamenilor. Nu toți sunt confortabili cu lipsa totală de viziune și echipă. Și nu se simt reprezentați de această alianță a oportunismului”, a spus Dăncilă.