Featured, Politic

Dancila: Mesajele anti- UE nu au ecou pentru romani

Mesajele anti-UE nu-şi găsesc ecou în România doar dacă Bruxelles-ul dă răspunsurile așteptate de români, a declarat vineri premierul Viorica Dăncilă, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Eu consider că mesajele antieuropene nu-şi găsesc răspuns în rândul populaţiei dacă instituţiile europene, dacă Bruxelles-ul dă răspunsuri adecvate provocărilor cu care ne confruntăm. De aceea vrem ca, alături de Comisie, alături de Consiliu, să dăm răspunsuri cât mai apropiate de cetăţeni, astfel încât să arătăm că singurul drum este cel pro-european. (…) Consider că este foarte important modul în care răspundem provocărilor existente, modul în în care prin politicile pe care le vom adopta cetăţenii europeni se vor regăsi. Şi atunci cred că orice mesaj anti-european va rămâne fără ecou. Noi asta ne propunem, de aceea în programul preşedinţiei României la Consiliul UE am ales coeziunea ca şi valoare comună europeană, tocmai pentru a avea acelaşi răspuns, acelaşi tratament pentru toate ţările membre ale UE şi pentru toţi cetăţenii europeni. Şi consider că, pentru a nu creşte extremismul, pentru a nu da naştere la noi răspunsuri antieuropene, trebuie să ne mobilizăm şi să dăm răspunsuri adecvate, răspunsuri pe care le aşteaptă cetăţenii români, cetăţenii europeni”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, întrebată ce ar putea face instituţiile române şi cele europene vizavi de mesajele antieuropene apărute în ultima perioadă în spaţiul românesc şi cât de îngrijorătoare sunt acestea, potrivit Agerpres.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, răspunzând aceleaşi întrebări, şi-a exprimat speranţa că preşedinţia României va fi cea care va dovedi că UE trebuie să nu mai aibă un comportament diferenţiat faţă de statele membre.

„Guvernul român o ştie şi poporul român va afla în curând că trebuie să lucrăm împreună cu preşedinţia română ca un cuplu ideal. Şi sunt convins că doamna prim-ministru va contribui în mare măsură la acest lucru. Eu niciodată nu sunt surprins când Comisia este atacată. Asta este regula. Comisia oarecum trebuie să se ocupe de toate problemele care apar şi aş vrea ca în România să nu se mai considere că avem două Europe, adică aşa-numita Europă Occidentală şi Europa de Est, adică statele membre care au aderat de la 2004 încoace. Aş vrea ca preşedinţia română să fie cea în care în mod definitiv să putem dovedi că UE trebuie să nu mai aibă un comportament diferenţiat faţă de statele membre, Comisia, PE, membrii ai acestora vorbesc cu nuanţe despre ceea ce se face în statele membre şi poate câteodată se consideră că este un semn de diviziune. Dar Comisia, de fapt, fără excepţie consideră toate statele egale”, a spus oficialul european.

blank