Featured, Politic

Premierul Viorica Dăncilă, imagini cu sunet si mesaj în slovaca

Premierul Viorica Dăncilă a discutat, vineri, cu omologul său slovac, Peter Pellegrini, despre cooperarea dintre România și Slovacia. Premierul slovac a afirmat sprijinul față de aderarea României la OECD și la spațiul Schengen.

Viorica Dăncilă se află într-o vizită oficială în Republica Slovacă. În cadrul unei conferințe de presă comune, premierul slovac a afirmat sprijinul pentru aderarea României la OECD și la spațiul Schengen.

De asemenea, prim-ministrul Republicii Slovace, Peter Pellegrini, a afirmat că slovacii își vor aminti mereu de momentul din 1968 când România nu a intrat odată cu celelalte armate să invadeze Cehoslovacia.

„Armata română a eliberat o treime din teritoriul țării noastre. România are încă un lucru unic de care slovacii își aduc aminte și țin în inima lor, faptul că în afară de liberarea noastră, România a fost cea care în 1968 nu a participat la invadarea armatelor în Cehoslovacia. Ostașii români nu au participat la această acțiune și de acest lucru își aduc aminte sclovacii și Slovacia ca țară”, a afimrat Peter Pellegrini.

Oficialul slovac a precizat, de asemenea, că în anul 2018 au fost înregistrare trei miliarde de euro din comerțul dintre Slovacia și România.

„Între Slovacia și România există relații foarte bune atât politice cât și comerciale. Dunt foarte bucuros să spun că în domeniul economic, în 2018 a fost mai mult de trei miliarde de euro și sper ca colaborarea să fie mai intensificată în acest domeniu”, a conchis Pellegrini.

Și premierul Viorica Dăncilă și-a exprimat speranța aprofundării cooperării dintre România și Slovacia.

„Interacțiunea româno-slovacă este construită pe un fundament durabil, reprezentat de afinități de ordin istoric și cultural și interese cinvergente în plac politic, economic și militar. Îmi exprim speranța că noua rundă de consultări cu omologul meu slovac va contribui la aprofundarea cooperării poltiice și sectoriale dintre România și Slovacia”, a susținut Dăncilă.

Premierul României se află în vizită oficială în Republica Slovacă. Înainte de conferința comună, premierul a participat la ceremonia de depunere a unei coroane la Black Obelisk.