Ioan Mircea Pașcu a anunțat, miercuri dimineață, că ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, l-a informat că a fost instruit să îi retragă candidatura la postul de comisar european interimar al României, după demisia Corinei Crețu. Decizia retragerii a fost a premierului Viorica Dăncilă, mai spune acesta.

Actualizare: Comisia Europeană „ia notă” de decizia guvernului român de a nu propune un comisar pentru perioada rămasă până la finalul mandatului actualului executiv comunitar, la 31 octombrie, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al executivului european.

„Comisia Europeană ia notă de deciziile guvernelor român şi estonian de a nu propune comisari pentru perioadă rămasă din mandatul actualei Comisii – 31 octombrie 2019. Acest lucru este în linie cu ceea ce a cerut (actualul preşedinte Jean-Claude) Juncker în iunie”, a precizat purtătorul de cuvânt al CE.

„Ultima oră: am fost informat de doamna Ambasador pe lângă UE, Luminița Odobescu, că a primit instrucțiuni pentru retragerea candidaturii mele la postul de comisar interimar al României! Iau notă și mă conformez, așa cum am anunțat, hotărârii luate de doamna Viorica Vasilica Dăncilă! Voi reveni…”, a anunțat Ioan Mircea Pașcu, pe Facebook.

Citeste si...
Viorica Dăncilă zice că pentru greşelile de la votul din diaspora trebuie să platească vinovaţii

Marți seară, Ioan Mircea Pașcu declara pentru un pst Tv că va merge la audierea pentru această funcție, dacă premierul nu îi retrage candidatura. Estonia, care a rămas fără comisar european după ce Andrus Ansip a fost ales europarlamentar, a renunțat la postul interimar în actuala Comisie.

Anterior, președintele Comisiei CONT Monica Hohlmeier i-a transmis o scrisoare președintelui PE David Sassoli în care îi transmitea că nu ar trebui să accepte numirea celor doi comisari interimari, printre care și Ioan Mircea Pașcu. Ea invoca faptul că ar fi costuri de 2 milioane euro pentru ambii comisari.

Și liderul grupului PPE în Parlamentul European Manfred Weber a solicitat Guvernului României să urmeze exemplul Executivului estonian și să nu mai propună comisar european interimar, pentru restul de mandat.

Președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat, marți, portofoliile pentru comisarii europeni propuși de statele membre ale UE. Rovana Plumb urmează să fie comisar european pe portofoliul transporturi.