Featured, Politic

Dăncilă duce PSD-istii la mare sa discuţe despre remanierea guvernului

Premierul Viorica Dăncilă i-a convocat pe social-democrați la o întâlnire informală la malul mării, vineri și sâmbătă, pentru a discuta, la soare și aer curat, despre voturile pentru candidatura sa la președinția PSD, în contextul Congresului care va avea loc duminica viitoare, la Sala Palatului.

Reuniunea va avea loc la hotelul Doina din Neptun, locația clasică folosită de Liviu Dragnea pentru adunările de la mare, și va fi în formatul CEX plus membrii Guvernului.

Viorica Dăncilă încearcă să își atragă simpatia liderilor de filiale în vederea susținerii pentru Congres, unde s-au anunțat, deocamdată neoficial, încă doi potențiali candidați la funcția de președinte – Ecaterina Andronescu și Șerban Nicolae, deși nu există pentru ea o amenințare serioasă în privința șanselor de a obține șefia partidului. Pentru Dăncilă este important însă ca și aliații săi, Marian Oprișan și Niculae Bădălău, să aibă sprijin pentru funcțiile 2 și 3 în partid, respectiv președinte executiv și secretar general. Totodată, ea are nevoie de susținerea partidului pentru a face după Congres remanierea dorită încă din momentul plecării lui Liviu Dragnea din fruntea PSD. Premierul dorește o schimbare mai largă de miniștri, pentru a scăpa de cei care i-au rămas fideli lui Dragnea.

Pe primul loc pe lista neagră se află Carmen Dan, care, de altfel, se află într-o campanie mediatică de promovare personală ca apropiat al lui Liviu Dragnea, ea declarând chiar că intenționează să îl viziteze pe acesta în închisoare. Tot pe lista celor e care îi vrea Dăncilă plecați se găsesc și Petre Daea, ministrul Agriculturii, preferatul lui Dragnea, dar și Ecaterina Andronescu, criticată de colegi în ultimele ședințe ale CEX pentru prezența sa mult prea activă pe rețelele sociale. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, este ținta reproșurilor lui Niculae Bădălău și are puține șanse să mai rămână în funcție după Congresul partidului.

Paradoxal, miniștrii ALDE au trecut de la pericolul de a fi schimbați in corpore la decizia (deocamdată) de a nu fi schimbat niciunul. Teodor Meleșcanu era dat ca sigur demis înaintea ședinței de miercuri a conducerii ALDE, existând chiar și discuții despre un schimb de ministere cu PSD, care să preia Externele, iar ALDE să primească MAI, dar Călin Popescu Tăriceanu a dat asigurări joi dimineață că titularul de la MAE nu va fi înlocuit. PSD nu are deocamdată resurse umane pentru a gestiona Externele, în condițiile în care Mircea Geoană a refuzat oferta Vioricăi Dăncilă, iar ALDE se găsește într-o criză de specialiști și mai mare decât partenerii de coaliție.