Featured, Politic

Dăncilă caută vinovți și propune să spună Ciolos ce demersuri a făcut pentru respingerea lui Plumb

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va propune o nouă persoană pentru funcţia de comisar european, după ce Comisia JURI a respins-o pe Rovana Plumb pentru această poziţie, spunând că se află în conflict de interese.

„Noi vom face o nouă propunere de comisar european. Vreau să fie clar tuturor: Comisia JURI, prin decizia sa de astăzi, se află la originea unui conflict între legislaţia naţională din România şi cea europeană, conflict ce depăşeşte competenţele înscrise în Regulamentul de Procedură al Parlamentului, precum şi în Tratatul UE. Conform legislaţiei naţionale, Rovana Plumb nu se află în niciun conflict de interese. În legislaţia europeană, un astfel de cadru nu numai ca nu este clar reglementat, dar situaţia sa a fost supusă unui joc politic ce lasă loc de interpretări”, a declarat Viorica Dăncilă, într-o declaraţie de presă susţinută luni, la sediul PSD.â

Premierul a adăugat că nu există niciun conflict dovedit în cazul Rovanei Plumb, acuzând că decizia Comisiei JURI a fost încurajată de opoziţia din România şi de şeful statului.

„Nu există un conflict dovedit. Nu există un motiv solid pentru această respingere. Iar atitudinea Comisiei JURI a fost profund încurajată de opoziţia din România, în frunte cu preşedintele Iohannis, care anunţa cu o oră înaintea deciziei că doreşte consultări pe tema nominalizării unui nou comisar European”, completat Dăncilă.

Să-l întrebăm pe Dacian Cioloş ce demersuri a întreprins pentru respingerea Rovanei Plumb

Viorica Dăncilă a afirmat că opoziţia a făcut un lobby negativ care a dus la respingerea Rovanei Plumb de către Comisia JURI, precizând că preşedintele Comisiei juridice este în grupul Renew Europe. Premierul a spus că Dacian Cioloş ar trebui întrebat ce demersuri a avut în acest sens.

„Şi să nu uităm nici de lobby-ul negativ exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloş, împotriva României. Să nu uităm că preşedintele Comisiei JURI este membru al grupului condus de domnul Cioloş! Să-l întrebăm şi pe domnul Dacian Cioloş ce demersuri a întreprins în acest sens şi care este mai exact influenţa dumnealui în ceea ce priveşte decizia de astăzi (luni – n.r)”, a declarat Viorica Dăncilă, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul PSD.

„Aceşti oameni duc o luptă totală cu tot ce e în interesul României. La fel ca partidele de dreapta, oamenii noi, care s-au chinuit luni de zile să se pună de acord pentru textul moţiunii de cenzură şi dărâmarea guvernului – la fel de haotic ca acum 3 luni, la fel de slab, la fel de dăunător pentru români şi societate”, a completat premierul.

Ea a adăugat că opoziţia se tot chinuie să dea jos Guvernul prin moţiune de cenzură, însă nu reuşesc niciodată.„Am mai văzut acest film. Filmul veşnicei moţiuni, care, până acum, mai degrabă a dărâmat şi dezbinat opoziţia decât guvernul. Au mai încercat acest lucru şi s-au făcut de râs la vot. Pentru că nu toţi parlamentarii stau încolonaţi în spatele aşa-zisului viitor premier, domnul Orban. Nu toţi se regăsesc în proiecţia de austeritate a opoziţiei, de tăieri masive din veniturile oamenilor. Nu toţi sunt confortabili cu lipsa totală de viziune şi echipă. Şi nu se simt reprezentaţi de această alianţă a oportunismului”, a explicat Viorica Dăncilă.

Şeful Executivului a mai spus că opoziţia dă dovadă de aroganţă şi de aceea în fiecare sesiune parlamentară moţiunea de cenzură este respinsă la vot.

„De aceea ultima moţiune nu a trecut şi de aceea nu va trece nici aceasta. Pentru că oamenii de bună credinţă nu pot da un vot real de sprijin şi susţinere pentru nimic. Aroganţa de care dau dovadă acum i-a mai costat o dată ruşinea de a-şi vedea picată la vot moţiunea mult trâmbiţată. O vor trăi din nou, pentru că nu au învăţat lecţia responsabilităţii. Ca să fie clar: această moţiune nu va trece!”, a precizat Dăncilă.

„Asistăm la un precedent periculos pentru România – încălcarea Constituţiei, sabotarea propriului candidat în Parlamentul European, blocarea constantă a Guvernului cu moţiuni o dată la 3 luni şi zero viziune pentru viitor”, a conchis premierul.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi nu sunt apţi pentru funcţia de comisar european, a anunţat europarlamentarul PNL Rareş Bogdan. Comisia a trimis ite o scrisoare către preşedintele PE David Sassoli.

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, a cerut luni României şi Ungariei să propună „persoane adecvate” şi care să corespundă portofoliilor alocate, avertizând că în caz contrar ar putea solicita alte propuneri.

Ursula von der Leyen „aşteaptă noi nume” din partea României şi Ungariei, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene citat de site-ul Politico.eu.