Actualitate, Stirea Zilei, Stiri, Ultima Ora

Unicul combatant împotriva lui Traian Băsescu, Dan Voiculescu, a fost condamnat la 5 ani de închisoare, cu executare

În dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare a fost condamnat şi fostul director, Gheorghe Mencinicopschi, cu 6 ani de închisoare

Voiculescu

Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare, cu executare în dosarul ICA, precum şi Gheorghe Mencinicopschi şi Sorin Pantiş – fost ministru- , cu câte 6 ani de închisoare, toţi cu executare.

Tribunalul Bucureşti a dat astăzi sentinţa în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care Dan Voiculescu şi alte 12 persoane sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Pe 29 august, procurorii DNA au cerut închisoare cu executare pentru spălare de bani. Prejudiciul în acest dosar este de 60 de milioane de euro. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel şi recurs, potrivit lui Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Dan Voiculescu.

Instanţa Tribunalului Bucureşti finalizase dezbaterile în acest dosar pe 29 august, iar sentinţa ar fi trebuit să fie pronunţată pe 12 septembrie. Cu toate acestea, instanţa a anunţat la ultimul termen că va amâna decizia cu două săptămâni.

Procurorul a cerut condamnarea lui Dan Voiculescu la o pedeapsă cu executare pentru spălare de bani, confiscarea sumelor de bani ce sunt prevăzute în rechizitoriu în cazul acestuia, precum şi restrângerea unor drepturi civile.

În cazul celorlalţi inculpaţi din dosar, procurorul a cerut instanţei să se constate că pentru unii dintre aceştia a intervenit prescripţia în cazul unor fapte de fals şi uz de falsm, solicitând că aceştia să fie condamnaţi la pedepse cu executare pentru instigare la fals intelectual, respectiv complicitate la subevaluarea unor active de stat în procesul de privatizare.

Mencinicopschi

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. (I.G.)