Actualitate, Featured

Dan Voiculescu, despre dosarul DIICOT in care se vorbeste despre o suma fabuloasa

Procurorii DIICOT investigheaza finanțarea mișcării Rezist, faptele vizate fiind constituire de grup infracțional organizat și spălare de bani. În anchetă sunt vizate tranzacții cu cryptomonede realizate dintr-un portofel virtual, utilizat de mai multe organizații din România ce colaborează cu mișcarea Rezist

Dan Voiculescu e de părere că dacă faptele sunt reale, acuzația ar putea fi se amenințare la securitatea națională. El cere ca Guvernul, Președinția și Comisia parlamentară de control asupra activității SRI să ofere explicații despre acest dosar.

Procurorii DIICOT investighează 403 tranzacții în cryptomonede, prin care în ultimii trei ani peste 14.000.000 dolari au intrat în România pentru a alimenta grupări #rezist și ONG-uri care susțin platforme politice de tipul Cioloș și USR.

Știrea a fost preluată în media independentă. Cea dependentă a tăcut, iar reprezentanții grupărilor vizate s-au mulțumit să invoce stereotipul “fake news”, evitând orice altă explicație. Contactați de jurnaliști, reprezentanții DIICOT au refuzat să comenteze (reacție din care eu înțeleg că există o anchetă în desfășurare – dacă nu există, probabil că s-ar fi comunicat o infirmare laconică, de tipul “în acest moment, nu există niciun dosar deschis pe această temă”). Iar dacă a început într-adevăr o anchetă, este firesc ca organele judiciare să păstreze o anumită discreție pentru a nu-și devoala acțiunile.

În schimb, tăcerea instituțiilor reprezentative ale sistemului politic democratic este mai greu de înțeles.

Dacă informațiile luju.ro sunt corecte și există o rețea internațională de finanțare SUBTERANĂ a unor mișcări participante la acțiuni aflate în cercetarea organelor judiciare, am convingerea că SRI a obținut date despre acest fenomen și, îndeplinindu-și obligațiile legale, le-a furnizat deja Președinției, Guvernului și altor instituții central desemnate prin lege.

Asumând aceste premise, cred că decidenții politici instituționali au obligația să lămurească trei aspecte esențiale:

Dacă și când au primit informațiile referitoare la finanțarea externă a anumitor organizații de presiune publică.

Cum au utilizat informațiile primite.

În ce măsură finanțarea subterană, din surse externe, a unor organizații implicate în acțiuni care pot destabiliza instituții fundamentale ale democrației, reprezintă o amenințare la adresa securității României. Oare nu s-ar impune o dezbatere a acestui subiect în Consiliul Suprem de Apărare a Țării?

În condițiile în care tema a ajuns deja în spațiul public – deci invocarea confidențialității este superfluua – iar clarificarea aspectelor enunțate nu ar împiedica în niciun fel o anchetă în curs, consider că Președinția, Guvernul și Comisia parlamentară de control asupra activității SRI au datoria de a comunica opiniei publice răspunsuri la cele trei puncte enumerate anterior

În acest sens, exercitându-mi drepturile conferite de Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, mă voi adresa inclusiv pe cale oficială instituțiilor menționate și cred că nu voi fi singurul care va actiona astfel.

Securitatea națională este mai presus de orice mize partizane și solicit reprezentaților tuturor organizațiilor democratice să nu deturneze politic acest subiect. În fața unor eventuale amenințări la adresa ordinii constituționale, solidaritatea este unicul răspuns responsabil.”, e mesajul lui Dan Voiculescu.

blank