Politic

Dan Şova își așteaptă răspunsul

Plenul Senatului urmeaza sa dea, saptamana viitoare, un vot privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova cu privire la săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupţie la companiile energetice Turceni şi Rovinari.

dan-sova

Președintele grupului PNL din Senat, Ion Popa, a declarat, duminica, pentru stiripesurse.ro, ca o decizie oficiala in privinta modalitatii de vot a senatorilor liberali va fi luata luni, intr-o sedinta de grup, insa decizia politica a PNL este de vot ‘pentru’ si de vot la vedere, iar grupul senatorilor PNL va decide ‘cu siguranta’ sa respecte aceasta decizie.

Liderul senatorilor PNL mai spune ca matematica este impotriva PSD, deoarece daca toti liberalii ar dori sa voteze impotriva tot n-ar putea sa respinga cererea Procurorului General deoarece nu au majoritate in Senat.

Reporter: – S-a luat pana acum vreo decizie politica la nivel de grup senatorial privind votul in plen la arestarea dlui Dan Sova?

Ion Popa: – Decizia se va lua luni, la sedinta de grup pe care o vom avea, dar pozitia politica este cea pe care a exprimat-o presedintele partidului, dna Alina Gorghiu.

– Aceea ca orice solicitare va fi votata favorabil?

– Da, asta este decizia politica.

– Exista posibilitatea sa se ia si alta decizie?

– O alta decizie politica nu poate sa o ia decat un for statutar al partidului, sau presedintele partidului, deci nu se mai poate lua nicio alta decizie.

– Veti vota la vedere?

– In acelasi timp decizia politica este de a vota la vedere si este asumata de conducerea partidului. Probabil, pentru ca inca nu a avut loc sedinta grupului, dar cu siguranta grupul va adopta aceeasi decizie care a fost luata la nivel politic. Decizia la grup se va lua maine, dar asta nu inseamna ca stam sa ne mai gandim, nu, practic maine la grup vom asuma si noi aceasta decizie luata si evident ca vom esi public sa spunem lucrul asta.

Un lucru este cert, matematica nu lasa loc de interpretari, pentru ca noi avem undeva la 70 si ceva de voturi, iar dansii undeva la 80 si ceva de voturi, deci asta e aritmetica si aritmetica ne spune ca daca noi am vrea sa facem un vot impotriva tot n-am reusi sa promovam aceasta chestiune pentru ca nu avem majoritate, deci lucrurile sunt foarte clare. Eu cred ca maine lucrurile vor fi evidente, fara a mai lasa loc de interpetare.

Dumneavoastra personal veti vota la vedere sau secret?

– Eu o sa votez la vedere.

– In cazul in care se va constata ca un senator PNL nu va respecta decizia politica luata si la grup, veti propune oficial vreo sanctiune pentru acel senator?

Eu nu pot sa propun sanctiuni, pentru ca nu am calitatea necesara, eu sunt doar lider de grup, iar liderul de grup are cu totul si cu totul alte atributii. Sanctiunile la nivelul asta se propun la nivelul Biroului Politic Central. Eu sunt si am fost intotdeauna un om al dialogului si nu cred ca sanctionandu-ne intre noi rezolvam problememe, politica e o chestiune pe care daca vrei o faci, nu vrei nu o faci, nu este obligatoriu, asa cum este si apartenenta la un grup politic, daca vrei faci parte, daca nu vrei nu faci parte, adica nu cred ca masuri din acestea coercitive rezolva problemele in interiorul unui partid. Sigur, in moment in care incalci Statutul partidului, te supui sanctiunilor prevazute de Statut, dar nu in asta consta, stiu eu, succesul unui partid politic. Eu sunt impotriva sanctiunilor, asta vreau sa spun. Toata ziua sa ne sactionam intre noi, eu nu sunt de acord cu asa ceva.